G4S spoort verborgen mobiele toestellen op

Binnen enkele seconden verborgen mobiele telefoons en trackers traceren en de herkomst van simkaarten herleiden, is geen sciencefiction meer. G4S introduceert sensoren die dit kunnen: Detection of Things. Hoe werkt Detection of Things en wat zijn de mogelijkheden?

“Detection of Things kan signalen uit de omgeving oppikken en via artificial intelligence herleiden of die van een mobiele telefoon of gps-tracker afkomstig zijn”, licht Marco-Alexander Meyers, directeur bij X-Enterprise toe. Samen met G4S en het Amerikaanse bedrijf Everbridge, hebben zij de Detection of Things-oplossing ontwikkeld.

Mobiele apparaten opsporen
“Detection of Things werkt met passieve detectie van signalen die toestellen naar een zendmast uitzenden. Een gps-tracker doet dat bijvoorbeeld eens in de 30 seconden, of eens per minuut. Een reguliere telefoon zendt al wat meer signalen uit en een smartphone heeft gemiddeld een kleine 20 applicaties op de achtergrond draaien, die allerlei datapakketten uitzenden. Aan de hand van de hoeveelheid signalen valt te herleiden met wat voor apparaat we te maken hebben. Ik durf te stellen dat de tool nationaal én internationaal een waardevolle aanvulling in de security wordt, aldus Marc Rensing, manager Business Development bij G4S.

Onmisbare beveiligingstool
Rensing zegt erg te spreken te zijn over Detection of Things. “Het vinden van draadloze apparaten en hun herkomst is technisch niet makkelijk, zeker niet als je binnen een beperkte straal of ruimte zoekt. Met Detection of Things hebben wij een tool om de beveiliging bij onze klanten te verbeteren. Een gevangenis of vergaderzalen waar mobiele telefoons verboden zijn, bijvoorbeeld. Denk aan boardrooms waar geheime besprekingen plaatsvinden of R&D-afdelingen.’”

Gps-trackers vinden
Ook kan er aan de grens bij vrachtwagens of zeecontainers gericht gezocht worden. Rensing: “Bij smokkelwaar in zeecontainers wordt vaak een gps-tracker gebruikt, die kunnen we binnen enkele seconden vinden. Het bijzondere is dat we de straal waarin we zoeken kunnen instellen, van enkele meters tot honderden meters. Detecteert Detection of Things een simkaart? Dan kunnen we ook zien waar die vandaan komt. Dat helpt enorm bij het tegengaan van mensensmokkel. Ik durf te stellen dat de tool nationaal én internationaal een waardevolle aanvulling in de security wordt.”

Deel dit artikel via: