Gebruik mobiel netwerk vraagt blijvend aandacht voor veiligheid

Mobiele netwerken zijn op verschillende manieren beveiligd. Maar dat wil niet zeggen dat gebruikers niets te vrezen hebben. Beveiligingssoftware kan al veel verschil maken, maar ook een zekere achterdocht is noodzakelijk.

Een mobiel netwerk kent verschillende vormen van beveiliging. Bijvoorbeeld als het gaat om de beveiliging waarin de providers van het mobiele netwerk voorzien. Het is echter ook belangrijk om zelf maatregelen te nemen als het gaat om de beveiliging bij het gebruik van een mobiel netwerk. De provider beschermt het mobiele netwerk op verschillende manieren tegen uiteenlopende bedreigingen. Ontdek hier welke bescherming er is en welke maatregelen zelf zijn te nemen.

Bescherming tegen dreigingen
Een mobiel netwerk wordt gebruikt voor telefonie en internet. Het is voor iedereen van belang om veilig van een mobiel netwerk gebruik te maken. Zo is het voor bedrijven mogelijk om van een hoogwaardige telefoonverbinding gebruik te maken voor zakelijke gesprekken, zoals met SIP Trunk. Providers beschermen het mobiele netwerk tegen bedreigingen als chantage-trojans, phishing en virussen. Het is uiteraard mogelijk om zelf in extra beveiliging te voorzien, bijvoorbeeld door antivirussoftware te gebruiken. Providers garanderen namelijk nooit 100% veiligheid bij het gebruik van het mobiele netwerk. Ze doen er wel alles aan om mogelijke aanvallen van buitenaf te voorkomen.

Antivirussoftware
Om bij het gebruik van een mobiel netwerk voor extra beveiliging te zorgen, is het mogelijk om antivirussoftware te installeren. Men krijgt dan bijvoorbeeld een waarschuwing als er sprake is van onveilig online verkeer. Het is dan nog altijd aan de gebruiker om de geblokkeerde website wel of niet de bezoeken. Bij het gebruik maken van apps doet zich ook onveilig verkeer voor. Bij de juiste antivirussoftware wordt dat onveilige verkeer tegengehouden.

Overige veiligheidsmaatregelen
Bij het gebruikmaken van een mobiel netwerk loopt iedereen risico omdat er nu eenmaal sprake is van verschillende soorten dreigingen. Het is daarom belangrijk om je daar altijd bewust van te zijn. Bijvoorbeeld bij het aanklikken van links of het installeren van bepaalde bestanden. Installeer bijvoorbeeld alleen apps van officiële aanbieders, zoals Google Play Store en App Store. Check dan ook even of het een officiële app is en geen nep-applicatie. Verder is het aan te raden om altijd van de nieuwste software gebruik te maken. Voer dus ook de update door als er een nieuwe softwareversie is. Dat geldt eveneens voor updates van applicaties. Tot slot is het uiteraard van belang om je accounts waar je gebruik van maakt in het mobiele netwerk goed te beveiligen.

Gedeeld

Geef een reactie