Beveiliging nieuws

Onze partners

ADI

Nenova

Centurion

CSL

CDVI

Alarm Meldnet

MPL

OSEC

Eizo

ASSA ABLOY

Dero Security Products

Nimo Dog Security

RoSecure

SmartCell

Lobeco

Add Secure

Ajax Systems

Optex

G4S

20face

Koninklijke Oosterberg

Hanwha Vision Europe

NIBHV

Unii

VideoGuard

Multiwacht

Boon Edam

Hikvision

Avigilon Alta

Paraat

Explicate

Advancis

Uniview

Milestone

i-Pro

Secusoft

PG Security Systems

Sequrix

Paxton

Bydemes

Akuvox

VEB

Oribi ID Solutions

HID

NetworxConnect

2N

Seagate

SmartSD

Traka ASSA ABLOY

De Beveiligingsjurist

Regio Control Veldt

EAL

HD Security

VVNL

Connect Security

BHVcertificaat.online

Trigion

SOBA

Seris

JMB Groep

Top Security

Eagle Eye Networks

Genetec

VAIBS

Alphatronics

SMC Alarmcentrale

Gold-IP

Securitas

IDIS

Dahua

Service Centrale Nederland

Brivo

Kiwa

Masset Solutions

Crown Security Services

ARAS

VBN

Nimo Drone Security

Bosch Security Systems

CardAccess

DZ Technologies

GFT

ASIS

Gedetineerden willen af van mondkapjesverbod

11 januari 2021
Redactie
16:33

In penitentiaire inrichtingen is het dragen van mondkapjes verboden omdat het personeel goed wil kunnen zien wie wie is en gezichten wil kunnen ‘lezen’, aldus Eveline Petit van de Dienst Justitiële Inrichtingen. De gedetineerden willen echter wel mondkapjes om de kans op coronabesmetting te verkleinen.

Volgens de officiële cijfers van DJI valt het met besmettingen in de gevangenissen enorm mee. Van de 30.000 gedetineerden zouden er tot nu toe maar 277 positief zijn getest op het coronavirus. Op het moment zouden er in heel Nederland 25 besmet zijn, waarvan acht in de PI van Heerhugowaard. Het aantal besmettingen in Heerhugowaard is dus relatief hoog en dat was voor een aantal gedetineerden aanleiding om aangifte te doen bij het Openbaar Ministerie van Amsterdam. Zij eisen van directeur Marianne Vos toestemming om mondkapjes te dragen en willen dat zo nodig via de rechter afdwingen.
Eveline Petit van DJI zegt dat de praktijk wel meevalt. Volgens haar wordt alles gedaan om de veiligheid binnen gevangenissen te waarborgen. Nieuwe gedetineerden gaan in quarantaine en overal geldt de 1,5 meterregel.

Recht
Oud-gevangenisdirecteur Frans Douw is het met de gedetineerden eens. Hij vindt dat je gevangenen niet het recht mag ontnemen om zichzelf tegen ziektes te beschermen. Afstand houden is praktisch onmogelijk in de gevangenis en mensen twee weken in quarantaine zetten kan ook vrijwel niet. Ook voorzitter Jeroen Soeteman van de Nederlandse Vereniging voor Strafrechtadvocaten toont begrip voor de gedetineerden. Hij noemt het opmerkelijk dat de gedetineerden aangifte hebben gedaan. Dat bewijst volgens hem hoe groot hun zorgen zijn omtrent het virus.
Soeteman erkent dat relatief weinig gedetineerden besmet zijn, maar wijst wel op een enorme stijging in december. Tot die tijd waren het er 77, maar alleen in december werden 131 gedetineerden positief getest. De voorzitter denkt dat het aantal nog flink zal stijgen als alle gedetineerden worden getest. Maar volgens Douw is de kans klein dat gevangenen daaraan willen meewerken. De hele afdeling of zelfs de hele inrichting gaat dan in quarantaine en dat wil niemand ‘op zijn geweten’ hebben.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

MPL

Wordt een partner