Geen extra beveiliging voor Vierdaagse Nijmegen

Burgemeester Hubert Bruls ziet geen heil in roadblocks en een rugzakverbod om de Vierdaagse van Nijmegen te beveiligen. Maatregelen die tegenwoordig bij elk grootschalig publieksevenement worden getroffen om aanslagen tegen te gaan. Bruls zegt te vertrouwen op de inlichtingendiensten.

Er is volgens de burgemeester van Nijmegen een verhoogde dreiging. “Maar dat is niet anders dan vorige jaren. We zijn voorbereid, maar ook weer niet.” De grootste uitdaging wordt het beheersen van de mensenmassa, die uit wandelaars, maar vooral uit feestvierders bestaat. “Wij rekenen erop dat aanslagen voorkomen worden door recherchewerk van de diensten. De Vierdaagse is een open feest, Nijmegen een open stad. De stad afsluiten heeft geen zin, net zo min als het afsluiten van omliggende dorpen als Cuijk”, zegt Bruls. Ook vorig jaar bleef de Vierdaagse een open evenement, ondanks dat toen kort daarvoor de aanslag met een vrachtwagen in Nice had plaatsgevonden. Het is volgens de burgemeester een zinloze exercitie om de Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten compleet te beveiligen. Hij erkent dat er een verhoogde kans is op een terroristische aanslag in Nederland en dat ook de Vierdaagse daar mee te dealen heeft. Maar al het verkeer uit de stad weren ziet hij niet als werkbare oplossing. Het verbieden om een tas mee te nemen, zou volgens hem een averechts effect hebben en juist een gevoel van onveiligheid creëren.

Grootste uitdaging
De Vierdaagse gaat dinsdagochtend van start. Er doen 44.000 wandelaars aan mee, die routes van dertig tot vijftig kilometer lopen in de omgeving van Nijmegen. Ook staan er tienduizenden mensen langs de route en vinden er feesten plaats in de dorpen waar de wandelaars langs komen. Het grootste feest is uiteraard in Nijmegen zelf. Er zijn maar liefst veertig podia met optredens verspreid over de stad. Daarmee is het het grootste vrij toegankelijke evenement van Nederland, dat jaarlijks zo’n anderhalf miljoen bezoekers trekt. Het managen van die massa is volgens de burgemeester de grootste uitdaging. Dat gebeurt onder andere met behulp van lichtkranten op grote beeldschermen. Er komen geen hekken of wegafsluitingen om het publiek te sturen. Extra beveiligingsmaatregelen worden wel getroffen voor Kamp Heumensoord, waar 5500 militairen uit 32 verschillende landen verblijven. Het terrein is omheind met prikkeldraad en men komt zonder legitimatie niet binnen.

Gedeeld

Geef een reactie