Geen straf, maar stevig gesprek voor jonge crimineeltjes

Minderjarigen die voor het eerst een klein vergrijp als een winkeldiefstal plegen, komen in de nabije toekomst weg met een stevige reprimande. Volgens de Politie Oost-Nederland werkt dit beter dan een urenlang verblijf in de cel, zo is proefondervindelijk gebleken.

Volgens het AD experimenteerde de Politie Oost-Nederland het afgelopen jaar in Twente met een aanpak waarbij minderjarigen die voor het eerst met de politie in aanraking komen, niet in de cel worden gegooid, maar een stevig gesprek krijgen met een agent, waarbij ook de ouders aanwezig zijn. De politie is erg tevreden met de resultaten. Geen van de ongeveer 120 aangehouden kinderen tussen de 12 en 18 jaar zouden na de donderpreek opnieuw in contact met de politie zijn gekomen.

Traumatiserend
Jaarlijks houdt de politie zo’n 30.000 minderjarige verdachten aan. Deze worden in de politieauto naar het bureau gebracht en na fouillering soms urenlang opgesloten in een cel tot een advocaat beschikbaar is om hen bij te staan tijdens het verhoor. Voor kinderen is dat nogal traumatisch, benadrukt de politie. Volgens projectleider Jeannette de Vries worden ook agenten niet blij als kinderen huilend in de cel zitten omdat zij een blikje cola hebben gestolen. “Daarvoor hebben zij niet voor dit vak gekozen.” Ook kinderrechtenorganisaties en jeugdrechtadvocaten juichen de nieuwe aanpak van de politie toe. Het opsluiten van minderjarigen is volgens hen onnodig, traumatiserend en pedagogisch onverantwoord. De nieuwe aanpak wordt om te beginnen vanaf september in Overijssel en Gelderland ingevoerd. Daarna vindt de landelijke uitrol plaats.

Gedeeld

Geef een antwoord