Beveiliging nieuws

Onze partners

ASSA ABLOY

Akuvox

VBN

20face

IDIS

CSL

Eagle Eye Networks

SmartCell

PG Security Systems

Traka ASSA ABLOY

BHVcertificaat.online

Nimo Drone Security

Advancis

Dero Security Products

Trigion

Ajax Systems

Add Secure

Service Centrale Nederland

i-Pro

EAL

G4S

Secusoft

Bydemes

Paxton

VEB

RoSecure

Nenova

Gold-IP

Masset Solutions

Milestone

Securitas

Lobeco

OSEC

MPL

Brivo

SmartSD

Seagate

Paraat

Genetec

Uniview

SOBA

Dahua

Crown Security Services

Hikvision

Hanwha Vision Europe

Connect Security

ARAS

ADI

Seris

Oribi ID Solutions

Nimo Dog Security

Koninklijke Oosterberg

Alarm Meldnet

Alphatronics

2N

NIBHV

Optex

De Beveiligingsjurist

Kiwa

JMB Groep

Boon Edam

Multiwacht

HD Security

HID

Eizo

Avigilon Alta

DZ Technologies

SMC Alarmcentrale

Centurion

Explicate

Bosch Security Systems

CardAccess

GFT

Unii

VideoGuard

Top Security

Regio Control Veldt

ASIS

VAIBS

VVNL

NetworxConnect

Sequrix

CDVI

Geen tijdelijke vrijlating wegens coronabesmetting

26 mei 2020
Redactie
10:05

Twee gedetineerden in het Detentiecentrum (DC) Schiphol wilden een strafonderbreking in verband met coronabesmettingen. Hun verzoek werd afgewezen, waarop zij in beroep gingen bij de beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Die wees de verzoeken eveneens af.

In het DC Schiphol zijn in april 2020 tien gedetineerden, verspreid over twee afdelingen, positief getest op het coronavirus. Er is daarop een isolatie-afdeling opgericht en beide afdelingen zijn afgeschermd. De gedetineerden die een strafonderbreking wilden verblijven op een van deze afdelingen. De situatie op hun afdeling leidde bij hen tot gevoelens van onrust en onveiligheid.

Het oordeel van de beroepscommissie
Strafonderbreking betekent dat de tenuitvoerlegging van de gevangenisstraf tijdelijk wordt opgeschort. Volgens de wet moet voor het verlenen van strafonderbreking een bepaalde noodzaak bestaan. Die noodzaak is naar het oordeel van de beroepscommissie onvoldoende komen vast te staan.
Volgens de geldende protocollen wordt de gezondheid van beide gedetineerden gemonitord. Bij hen zijn geen (corona-gerelateerde) gezondheidsklachten vastgesteld. De (landelijk) getroffen maatregelen op hun afdeling hebben ertoe geleid dat sinds 29 april 2020 geen nieuwe besmettingen zijn geconstateerd. Ook is het merendeel van de besmette gedetineerden inmiddels genezen verklaard.
Dit alles maakt dat niet zonder meer kan worden gezegd dat de veiligheid en gezondheid van de betreffende gedetineerden onvoldoende worden gewaarborgd. De beroepen zijn daarom ongegrond verklaard.

Landelijke maatregelen
Met ingang van 14 maart 2020 heeft de Minister voor Rechtsbescherming landelijke maatregelen getroffen om het risico op verspreiding van het coronavirus in justitiële inrichtingen te verkleinen. Deze maatregelen komen er, kort gezegd, op neer dat contacten van gedetineerden met de buitenwereld zoveel mogelijk worden vermeden.
Naast het centrale crisisteam van de Dienst justitiële inrichtingen (DJI) heeft elke inrichting een actieteam samengesteld dat de uitvoering van de maatregelen in de betreffende inrichting coördineert, ook in samenwerking met de regionale GGD. Er wordt gebruikgemaakt van protocollen, onder andere ten aanzien van gedetineerden met corona-gerelateerde klachten.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Videoguard

MPL

Suricat

Wordt een partner