Geen verbod gezichtsherkenning in openbare ruimtes

De Europese Commissie ziet af van een mogelijk tijdelijk verbod op het gebruik van gezichtsherkenning in openbare ruimtes. Dat meldt persbureau Reuters. Hetzelfde bureau liet twee weken geleden nog weten dat de EU een tijdelijk verbod overwoog.

In het oorspronkelijke EU-document stond dat de commissie mogelijk strengere regels nodig acht om de privacy en datarechten van Europese burgers te beschermen. Zolang deze regels nog niet klaar zijn, zou er een tijdelijk verbod op het gebruik van gezichtsherkenning op openbaar terrein kunnen worden ingesteld. Met dat tijdelijk werd drie tot vijf jaar bedoeld.

Impact beoordelen
Die periode zou voldoende tijd moeten geven voor de ontwikkeling van een methodologie waarmee de impact van gezichtsherkenning is te beoordelen en mogelijke maatregelen zijn te ontwikkelen om de privacy van gescande burgers te waarborgen. Wel zou er een uitzondering komen voor beveiligingstoepassingen en onderzoek en ontwikkeling. In het herziene voorstel is de mogelijkheid om een tijdelijk verbod in te kunnen stellen weggelaten. Wel kan het voorstel, dat maatregelen bevat om met de uitdagingen van kunstmatige intelligentie om te gaan, nog worden aangepast voordat het op 19 februari wordt gepresenteerd.

Gedeeld

Geef een reactie