Geldautomaten verdwijnen uit straatbeeld door plofkraken

Hoewel het aantal plofkraken afneemt en er de laatste tijd geen geld meer wordt buitgemaakt, worden veel geldautomaten preventief verwijderd. Anderen keren niet meer terug na een plofkraak. Dit vooral in verband met het risico voor omwonenden.

De afgelopen twee jaar verdwenen 170 van de 508 geldautomaten van ING. Vaak gebeurde dat op verzoek van bewoners van het gebouw waarin de automaten zijn geïnstalleerd. Niet geheel onterecht, gezien het geweld dat de criminelen gebruiken. Doordat de automaten steeds beter worden beveiligd, gebruiken die steeds zwaardere middelen om bij het geld te komen. Tevergeefs, aldus een woordvoerder van ABN Amro, want door de explosie wordt het geldcompartiment hermetisch afgesloten.

Explosies en ontruimingen
Afgelopen week kwam het fenomeen weer onder de aandacht, na een door omstanders gefilmde plofkraak aan het Lambertus Zijlplein in Amsterdam-West. Eerder was al geprobeerd deze geldautomaat op te blazen. De omwonenden willen nu dat de geldautomaat wordt verwijderd. Ze zijn de explosies en ontruimingen zat.
Vooral ABN Amro moet het ontgelden. Deze bank werd in de afgelopen twee maanden door maar liefst acht van de tien plofkraken in Amsterdam getroffen. Het verbaast de bank dat de criminelen het blijven proberen, ondanks dat de acties de laatste jaren geen buit meer opleveren. Het aantal plofkraken neemt daardoor overigens wel af. In 2017 werden er nog 62 geldautomaten opgeblazen, terwijl dat er in 2018 nog ‘maar’ veertig waren.

Deel dit artikel via: