Gelderse boeren zuchten onder ‘agroterreur’

Al maanden lijden boeren in het Gelderse Land van Maas en Waal grote schade door vandalisme. Recent werden zelfs 2500 fruitbomen omgezaagd.

De politie zoekt met man en macht naar de daders, maar die blijken niet makkelijk te vinden. Een bedrijf nu een beloning van 10.000 euro in het vooruitzicht gesteld voor de gouden tip, die leidt tot de arrestatie van wat zij ‘agro-terroristen’ noemen.
De vormen van vandalisme lopen sterk uiteen. Fruitbomen worden omgezaagd, machines worden vernield en recent werden zeilen stuk gesneden die veevoer moesten beschermen tegen regen. Volgens de boeren weten de vandalen hoe zij maximale schade kunnen aanrichten, door bijvoorbeeld spijkers in de stengels van maisplanten te plaatsen, waardoor de oogstmachine vastloopt. Ook hebben de vandalen het op de dieren van de boeren voorzien, door scherpe voorwerpen over de weiden te strooien. De boeren- en tuindersorganisatie ZLTO zegt echter geen idee te hebben uit welke hoek de daders komen en wat de reden is om juist in het Land van Maas en Waal toe te slaan. De verdenking gaat volgens De Gelderlander uit naar jagers, die boos zijn omdat zij van de Wildbeheereenheid Maas en Waal West niet langer op hun oude jachtgronden mogen jagen.

Gedeeld

Geef een antwoord