Veiligheidsregio getroffen door aanval met ransomware

Afgelopen weekend is een deel van de computers van Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) onbruikbaar geworden door een aanval met ransomware (gijzelsoftware). Volgens een woordvoerder is de openbare veiligheid hierdoor niet in het geding. Vitale systemen werken nog gewoon.

Door ransomware worden alle data op computers versleuteld. Het enige wat nog te zien is, is een pagina waarop het slachtoffer wordt gevraagd om binnen een bepaalde tijd geld over te maken voor de ‘sleutel’. Gebeurt dat niet, dan blijft de data permanent onbruikbaar.
De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland zit nu met  beschadigd geraakte interne systemen, waardoor onder andere de e-mail niet meer werkt. De systemen die onder andere de brandweer nodig heeft bij een uitruk, zijn niet aangetast. Ook de meldingssystemen zoals P2000 en C2000 werken gewoon. De veiligheid is niet in het geding, aldus de VNOG.

Nader onderzoek
Met specialisten en deskundigen van onder meer landelijke autoriteiten, waaronder het NCSC (Nationaal Cyber Security Centrum) en de politie, wordt nu onderzocht of de aanvallers toegang tot data hebben gekregen en wat de gevolgen zijn. Alles op alles wordt gezet om te zorgen dat alle systemen zo spoedig mogelijk weer veilig kunnen werken. Hoe lang dit gaat duren is op dit moment niet te zeggen. De VNOG zegt veel aan preventie te doen en altijd alert te zijn op cyberaanvallen. Uit welke hoek de aanval komt is niet bekend. Ook is niet bekend of de VNOG het gevraagde ‘losgeld’ gaat betalen of dat de situatie met behulp van back-ups is te herstellen. Bij gerichte ransomware-aanvallen wordt vaak begonnen met het versleutelen van de back-upsystemen. De VNOG is een samenwerkingsverband van 22 gemeenten.

Gedeeld

Geef een reactie