Beveiliging nieuws

Onze partners

GFT

MPL

EAL

Nimo Drone Security

NIBHV

ASIS

Bydemes

Hanwha Vision Europe

SOBA

VVNL

Paraat

OSEC

JMB Groep

Koninklijke Oosterberg

Connect Security

Multiwacht

DZ Technologies

SmartCell

CSL

G4S

Avigilon Alta

ADI

Nenova

VBN

Advancis

Milestone

VEB

Explicate

Sequrix

20face

2N

Brivo

BHVcertificaat.online

VAIBS

Dero Security Products

Eizo

Hikvision

Secusoft

Eagle Eye Networks

Service Centrale Nederland

Alarm Meldnet

Masset Solutions

Securitas

SmartSD

Alphatronics

Trigion

SMC Alarmcentrale

PG Security Systems

Regio Control Veldt

Unii

Nimo Dog Security

Optex

Kiwa

Seagate

Crown Security Services

Bosch Security Systems

Oribi ID Solutions

RoSecure

IDIS

Traka ASSA ABLOY

CDVI

Dahua

VideoGuard

ASSA ABLOY

Ajax Systems

NetworxConnect

De Beveiligingsjurist

HD Security

HID

CardAccess

Top Security

Centurion

Seris

Genetec

ARAS

Gold-IP

Add Secure

Akuvox

i-Pro

Paxton

Lobeco

Uniview

Geldmaat gaat geld vernietigen bij plofkraak

21 december 2020
Redactie
07:40

De gele geldautomaten van Geldmaat krijgen een systeem dat het geld vernietigt bij een plofkraak. Dat vertelt directeur Erik Kwakkel van het bedrijf in De Telegraaf. Binnen drie maanden moeten alle automaten onder woningen zijn aangepast. Daarna volgen de overige geldautomaten.

Veel keus heeft het bedrijf niet. Doordat criminelen steeds zwaardere explosieven zijn gaan gebruiken, wil vrijwel niemand meer boven een geldautomaat wonen. Ook winkeliers zijn niet blij met zo’n apparaat naast hun zaak. Om het geweld te keren is vorig jaar besloten een systeem in te voeren dat alle in de automaat aanwezige bankbiljetten onbruikbaar maakt bij een plofkraak. Vergelijkbare techniek wordt al vele jaren gebruikt in geldcassettes van geld- en waardetransporteurs. Volgens Kwakkel is het de ultieme methode om een einde te maken aan de plofkraken.

Eisen
Voor de maatregel was toestemming nodig van De Nederlandsche Bank. Die stelt bepaalde eisen, wil Geldmaat na een plofkraak het vernietigde geld vergoed krijgen. Kwakkel wil niets kwijt over hoe het systeem werkt. Bij geldcassettes ontploft meestal een inktpatroon, maar een probleem is dat met inkt besmeurde bankbiljetten bij centrale banken nog altijd ingewisseld mogen worden voor nieuw geld. Ook verbrande biljetten behouden hun waarde, zolang nog minimaal de helft in takt is. Als het geld volledig wordt verbrand, kan ook de rechtmatige eigenaar het niet meer vergoed krijgen. Voor deze uitdagingen zijn oplossingen gevonden, aldus de directeur van Geldmaat. Wel moest de techniek nog uitvoerig worden getest. Daarom kon invoering pas een jaar later gaan plaatsvinden. Kwakkel verwacht dat het geen probleem zal vormen om de afspraak met de minister van Justitie & Veiligheid na te komen om alle geldautomaten bij woningen in het eerste kwartaal van 2021 aan te passen. Geldmaat is een gezamenlijk netwerk van gele geldautomaten, die de apparaten van Rabobank, ING en ABN AMRO gaan vervangen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

MPL

Videoguard

Suricat

Wordt een partner