Beveiliging nieuws

Onze partners

DZ Technologies

Kiwa

Regio Control Veldt

HID

Uniview

Explicate

Hanwha Vision Europe

Centurion

Gold-IP

VAIBS

Lobeco

ASIS

CDVI

Top Security

CardAccess

Connect Security

BHVcertificaat.online

Add Secure

Milestone

Seris

CSL

SmartCell

Akuvox

MPL

Multiwacht

Paxton

VBN

Seagate

Oribi ID Solutions

Eizo

Trigion

VVNL

G4S

RoSecure

Securitas

2N

SMC Alarmcentrale

Nenova

ASSA ABLOY

Crown Security Services

JMB Groep

EAL

Ajax Systems

20face

Dahua

VideoGuard

Sequrix

GFT

De Beveiligingsjurist

Avigilon Alta

Advancis

SOBA

SmartSD

Optex

Genetec

Alarm Meldnet

Masset Solutions

NetworxConnect

VEB

Secusoft

Nimo Dog Security

OSEC

Nimo Drone Security

ARAS

Koninklijke Oosterberg

Unii

Eagle Eye Networks

Service Centrale Nederland

PG Security Systems

IDIS

Boon Edam

HD Security

Paraat

NIBHV

Alphatronics

i-Pro

Brivo

Dero Security Products

Bosch Security Systems

ADI

Traka ASSA ABLOY

Hikvision

Bydemes

Gemeenten blijven burgers volgen met nepaccounts

3 juni 2021
Redactie
08:27

Ondanks forse kritiek blijven gemeenten nepaccounts op sociale media gebruiken om burgers te betrappen op uitkeringsfraude en andere illegale activiteiten. Soms wordt hiermee de wet overtreden. Dat meldt de Volkskrant op basis van onderzoek door Rijksuniversiteit Groningen en NHL Stenden Hogeschool.

Maar liefst één op de zes gemeenten maakt gebruik van nepaccounts op sociale media. Deventer doet dat om uitkeringsfraude op te sporen. Utrecht onderzoekt op deze wijze illegale prostitutie en Den Helder beschouwt nepaccounts als effectief middel tegen ondermijnende criminaliteit. Tilburg staat ambtenaren toe nepaccounts aan te maken, zodat tijdens hun onderzoeken naar criminaliteit hun eigen identiteit verborgen blijft. Vaak gaan de gemeenten hiermee over de schreef, omdat alleen politie en inlichtingendiensten op deze wijze onderzoek mogen doen en dan ook nog alleen met toestemming van een rechter. Bij de gemeenten wordt onderzoek met behulp van nepaccounts door boa’s uitgevoerd en dat is verboden.

Onduidelijkheid over wetgeving
Met nepaccounts proberen ambtenaren bijvoorbeeld lid te worden van een Facebook-groep om zo de berichten in die groep te kunnen volgen. Daarbij worden soms uitgebreide dossiers aangelegd. Bij 23 gemeenten gebeurt dat op een geautomatiseerde manier. Nadat door het onderzoek duidelijk werd dat dit in strijd met de wet kan zijn, besloten Hilversum en Uithoorn hier voorlopig mee te stoppen.
Er zijn ook gemeenten die er niet over piekeren om te stoppen met het gebruik van nepaccounts. Zij kennen de kritiek van privacy-experts, maar vinden deze inbreuk op de privacy van burgers geoorloofd als het gaat om het opsporen van uitkeringsfraude en verstoring van de openbare orde. Volgens deze gemeenten staat de wetgeving het toe dat ambtenaren in sommige gevallen heimelijk online meekijken naar wat burgers doen. Andere gemeenten gebruiken vanwege diezelfde wetgeving juist geen nepaccounts. Demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken zegt in gesprek te gaan met de gemeenten over deze kwestie en dat nader onderzoek zal worden gedaan naar wat de wet- en regelgeving hierover bepaalt.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

MPL

Suricat

Videoguard

Wordt een partner