Gemiddeld bijna twee schietpartijen per dag

Het vuurwapengeweld op straat blijkt niet te stoppen, stelt RTL Nieuws vast op basis van cijfers van de politie. Dit jaar registreerde de politie al 445 schietincidenten, waarbij 21 doden en 92 gewonden vielen. Vorig jaar waren er 577 schietincidenten, met 34 doden en 120 gewonden.

Volgens Dick Schouten, landelijk portefeuillehouder vuurwapens van de politie, wordt steeds sneller naar vuurwapens gegrepen en worden de daders steeds jonger. Zorgwekkend is dat vooral het aantal schietpartijen in de publieke ruimte toeneemt.
De politie neemt ook steeds meer vuurwapens in verslag. Dit jaar waren dat er tot en met september al 4239, waarvan bijna 900 op echt lijkende imitatiewapens. Vorig jaar werden er in totaal 5836 wapens in beslag genomen en in 2017 waren het er 3798. Vooral in Noord-Brabant is er een sterke toename van de handel in illegale vuurwapens.

Andere prioriteiten
De politie verwacht niet dat het aantal schietincidenten de komende jaren zal afnemen, omdat er te weinig agenten en rechercheurs zijn om het wapenbezit steviger aan te pakken. Dat minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid de aanpak van illegale vuurwapens heeft bestempeld als topprioriteit, verandert daar weinig aan. Volgens Schouten gaat er veel tijd en menskracht zitten in de opsporing van wapens en er zijn ook andere prioriteiten zoals de handel in verdovende middelen, de beveiliging van bedreigde personen en de boerenprotesten.  “Wij moeten dat allemaal doen met hetzelfde personeel.”

Hogere straffen
Veel van de in beslag genomen illegale wapens komen uit Slowakije en de Balkanlanden zoals Kroatië en Bosnië-Herzegovina. Daarnaast zijn ook steeds meer vuurwapens afkomstig uit Turkije. Schouten pleit voor hogere straffen voor illegaal wapenbezit. Tot nu toe zijn die alleen door de rechtbank in Amsterdam doorgevoerd. Volgens Schouten gaat daar een afschrikkende werking van uit. Daarom zouden andere rechtbanken in Nederland het Amsterdamse voorbeeld moeten volgen, zo vindt hij.

Gedeeld

Geef een reactie