Beveiliging nieuws

Onze partners

G4S

Brivo

Avigilon Alta

Optex

CDVI

Nimo Dog Security

DZ Technologies

Traka ASSA ABLOY

Eagle Eye Networks

Centurion

Akuvox

NIBHV

Seagate

VBN

BHVcertificaat.online

RoSecure

Service Centrale Nederland

PG Security Systems

Hikvision

Paxton

SMC Alarmcentrale

Regio Control Veldt

NetworxConnect

De Beveiligingsjurist

Securitas

CSL

Alphatronics

Connect Security

Add Secure

Nimo Drone Security

SOBA

Bydemes

VVNL

Sequrix

Unii

Genetec

SmartSD

i-Pro

Oribi ID Solutions

Ajax Systems

HD Security

Alarm Meldnet

ADI

Lobeco

CardAccess

Bosch Security Systems

JMB Groep

Seris

OSEC

Hanwha Vision Europe

Top Security

ASIS

VAIBS

Dero Security Products

Crown Security Services

Uniview

Multiwacht

Gold-IP

Eizo

Nenova

IDIS

ASSA ABLOY

SmartCell

Masset Solutions

20face

HID

MPL

VEB

ARAS

EAL

Milestone

Kiwa

Advancis

VideoGuard

Koninklijke Oosterberg

Dahua

Secusoft

GFT

Trigion

2N

Paraat

Explicate

Gevaarlijke verdachte vrij door problemen forensische zorg

18 februari 2020
Redactie
17:40

De rechtbank Den Haag moest dinsdag een 34-jarige man vrijlaten, ondanks dat hij zijn moeder, zus en tante ernstig had bedreigd en mishandeld. Wegens capaciteitstekorten in de forensische zorg was het namelijk niet mogelijk om te bepalen of de verdachte verantwoordelijk kon worden gesteld voor zijn gedrag.

De rechtbank was zeker niet gelukkig met de gang van zaken. Er was veel kritiek op de overheid, die verweten werd niet in staat te zijn haar zorgplicht voor psychiatrische patiënten te vervullen. De forensische psychiatrie kampt al lange tijd met capaciteitstekorten. Als gevolg daarvan kon de verdachte niet worden onderzocht. En zonder onderzoek naar de toerekeningsvatbaarheid kan de rechter geen oordeel vellen, ook al leek de toestand van de verdachte duidelijk. Die lijdt aan een psychotische stoornis, die het gevolg is van een ernstig bedrijfsongeval in 2016. Iemand die ontoerekeningsvatbaar is hoort volgens de rechter niet in de gevangenis thuis, ook al drong zelfs de advocaat van de verdachte aan op voorlopige opsluiting in het belang van de veiligheid, totdat opvang in een psychiatrische kliniek wel mogelijk is.

Failliet
De Tweede kamer is op de hoogte van de situatie en eist opheldering van de minister. Kamerleden maken zich ernstig zorgen over het feit dat iemand met ernstige en gevaarlijke psychische problemen weer op straat loopt. De minister had eerder aangegeven dat er wel degelijk voldoende capaciteit is. De  psychiatrische sector klaagt echter dat verschillende instellingen binnenkort failliet zullen gaan als er niet meer budget wordt vrijgemaakt voor de forensische zorg. Er wordt namelijk geen rekening gehouden met de extra beveiligingskosten die gemaakt moeten worden om gevaarlijke psychiatrische patiënten binnen te houden en het personeel tegen hen te beschermen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

MPL

Wordt een partner