Gevangenen konden maandenlang verboden nummers bellen

Door een technische fout in het systeem voor gevangenistelefoons konden gedetineerden maandenlang nummers bellen, die normaal worden geblokkeerd. Dat maakt de Limburgse omroep L1 bekend. Ze konden onder andere sekslijnen bellen, maar ook personen met wie ze een contactverbod hebben.

Gedetineerden mogen eenmaal per week iemand bellen. Bijvoorbeeld een familielid. Alle gesprekken worden opgenomen en per gedetineerde is er een lijst met nummers die niet gebeld mogen worden. Nummers van slachtoffers, nabestaanden, bendeleden of betrokken ambtenaren worden bijvoorbeeld geblokkeerd. Daarnaast wordt het bellen van sekslijnen onmogelijk gemaakt.
Op 9 maart ontdekte de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) echter dat er toch naar verboden nummers is gebeld. Nader onderzoek leerde dat er een programmeerfout zat in de software van het telefoonsysteem. Die is er op 23 september ingeslopen en sindsdien zou er 175 keer misbruik van zijn gemaakt. DJI wil niet vertellen om welke gevangenis het gaat en welke nummers zijn gedraaid. Eerder waren er ook al problemen met gevangenistelefoons. Toen bleek dat ook gesprekken met advocaten werden opgenomen en dat is wettelijk verboden.

Gedeeld

Geef een antwoord