Geweld tegen ambtsdragers blijft toenemen

Geweld tegen bestuurders en politici is flink toegenomen, zo blijkt uit de jaarlijkse monitor die minister Ollongren van Binnenlandse Zaken naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Ruim één op de drie bestuurders en volksvertegenwoordigers kreeg het afgelopen jaar te maken met agressie en geweld.

Medewerkers van gemeenten, provincies, waterschappen en politieke partijen krijgen vooral steeds meer te maken met verbale agressie via sociale media. In 2014 kwam nog maar 13 procent van de verbale agressie via sociale media binnen. Inmiddels is dat bijna de helft. Twee procent van de incidenten betreft fysieke agressie, zoals vechten, bespugen of het vernielen van eigendommen. De minister vindt de mate en de aard van de agressie reden genoeg om te investeren in de persoonlijke veiligheid van alle decentrale bestuurders en volksvertegenwoordigers.

Intimidatie
Wat ook nog steeds toeneemt is intimidatie om politieke of ambtelijke besluitvorming te beïnvloeden. In 2014 had 10 procent van de incidenten hier betrekking op, tegenwoordig is dat 16 procent. 40 procent van de politieke ambtsdragers die het afgelopen jaar met agressie en geweld te maken kregen, zeggen daar nadelige effecten aan over gehouden te hebben. Bij een kwart is het werkplezier verminderd, 8 procent heeft klachten over de geestelijke gezondheid en 16 procent is zich als gevolg van de agressie anders gaan gedragen. Als tegenmaatregel biedt minister Ollengren burgemeesters aan hun woningen beter te laten beveiligen. Ook wil zij meer meld- en steunpunten, waar ambtenaren en politici agressie en geweld kunnen melden. Verder worden cursussen georganiseerd om de weerbaarheid tegen agressie te vergroten.

Deel dit artikel via: