Aanpak van wapengeweld in Nederland te eenzijdig

Bij geweld met wapens is in Nederland vaak sprake van impulsieve delicten waarbij gelegenheidswapens worden gebruikt.

straatwijs.comDe aanpak van geweld richt zich daarentegen vooral op het bestrijden van vuurwapengeweld met een gepland karakter, zoals overvallen en straatroof. Een groter aantal geweldsdelicten, zoals bijvoorbeeld huiselijk geweld of uitgaansgeweld, wordt hiermee echter niet voorkomen.

In reactie op geweldsincidenten scherpt de overheid de wapenwetgeving steeds verder aan om de beschikbaarheid en het illegaal gebruik van vooral vuurwapens terug te dringen. Deze aanpak sluit daarmee onvoldoende aan bij de aard van het wapengeweld in Nederland. Dit blijkt uit recent onderzoek door het Institute for Innovation and Governance Studies (IGS) van de Universiteit Twente.

Om geweld met wapens op de lange termijn te bestrijden is regelgeving niet voldoende, aldus het onderzoek. Beter is het om ook aandacht te besteden aan het tegengaan van agressie, bijvoorbeeld door bewustwordingsprogramma’s voor mensen die zijn veroordeeld voor wapengeweld, het vroegtijdig toewijzen van mentoren aan jongeren die probleemgedrag vertonen en het verstoren van de informele structuren van gewelddadige jeugdgroepen.

Bron: utwente.nl

Gedeeld

Geef een reactie