Een vijfde treinreizigers voelt zich wel eens onveilig

Ruim 20 procent van de treinreizigers voelt zich wel eens onveilig in de trein, door dreiging van agressie of geweld.

camera NS treinEen kwart van de reizigers heeft in de afgelopen twee jaar wel eens agressief gedrag meegemaakt dat tegen een conducteur was gericht, meldt Eenvandaag. De overheid en NS hebben onlangs een aantal maatregelen aangekondigd om agressie tegen treinpersoneel tegen te gaan. De meest effectieve maatregelen zijn volgens reizigers een bezetting van minimaal twee conducteurs op de trein, uitbreiding van het aantal spoorwegagenten en sluiting van de toegangspoortjes op stations.

Reizigers blijven terughoudend om in te grijpen als ze getuige zijn van geweld. Slechts een op de tien zou een aangevallen conducteur te hulp schieten. Twee derde van de ondervraagden zegt geneigd te zijn om te bellen voor hulp, een kwart zou een filmpje of foto maken en eveneens een kwart zou andere omstanders aansporen om te helpen. Het onderzoek werd verricht onder ruim 3300 mensen die regelmatig met de trein reizen. Voorzitter van de stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV) mr. Pieter van Vollenhoven stelde voor om reizigers middels een korte cursus op te leiden hoe om te gaan met agressie in het OV.

Andere Tijden besteedde gisteren ook aandacht aan geweld tegen conducteurs. Een kwart eeuw geleden bereikte de agressie op het spoor een dieptepunt. In 1991 stak een zwartrijder, op de lijn Harlingen-Leeuwarden, de 32-jarige conducteur Jan Wietse van der Meulen met een mes in het hart. Er volgde een storm van protest onder het NS-personeel. In het hele land stonden treinen minutenlang stil. Na moeizame onderhandelingen beloofde de NS 400 extra conducteurs aan te stellen.

Gedeeld

Geef een antwoord