‘Gülenpanden’ doelwit van vernielingen

Al twaalf keer zijn sinds de mislukte staatsgreep in Turkije vernielingen aangericht bij panden van organisaties die in verband worden gebracht met de beweging van Fethullah Gülen, die volgens president Erdogan de aanstichter is van de coup. Dit meldt NRC.

De aanvallen op de panden van educatieve en culturele stichtingen variëren van pogingen tot brandstichting tot het ingooien van de ramen. Vermoed wordt dat Turks-Nederlandse aanhangers van president Erdogan de daders zijn, in navolging van de heksenjacht die op het moment in Turkije plaatsvindt.
Zondagnacht was de Unie van Betrokken Ouders in Apeldoorn het doelwit van brandstichters. Een nacht eerder werd bij huiswerkinstituut Prisma in Eindhoven een raam vernield. Vrijdagnacht brak brand uit bij Stichting Gouden Generatie in Deventer. Daar waren al eerder vernielingen aangericht.
In Rotterdam zijn de meeste vernielingen aangericht. Alleen al twee locaties van stichting Nida werden door vijf incidenten getroffen. In Utrecht werden de ramen ingegooid van de huiswerkstichtingen Cemin en Secu. Hetzelfde gebeurde bij de culturele stichting Animo in Zaandam. Er zijn nog geen verdachten aangehouden, maar de politie roept slachtoffers op om aangifte te doen.
Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch van de PvdA vindt dat de politie de zaken moet behandelen als terroristische aanslagen omdat er een politiek motief in het spel is. De Turkse ambassadeur in Nederland, Sadik Arslan, vindt echter dat de Gülenbeweging nog veel harder moet worden aangepakt, al ziet hij dat wel als een taak van de Nederlandse regering. Die zou bijvoorbeeld moeten stoppen met het financieren van aan Gülen gelieerde organisaties, zo zegt hij tegen NRC.

Gedeeld

Geef een reactie