Gewone burgers voor terrorist aangezien tijdens oefening

Tijdens een antiterreuroefening in het Sportpaleis in Antwerpen pakte de politie per abuis twee burgers op die in de buurt aan het werk waren. Ze werden hardhandig gearresteerd, in de stromende regen op de grond gedrukt en onder schot gehouden, schrijft een van hen op Facebook.

‘Op woensdag 24 april voerden de veiligheidsdiensten en de politie Antwerpen een oefening voor terreur uit in het Sportpaleis’, schrijft de 25-jarige Hamed Jabarkhel uit Borgerhout op zijn Facebook-pagina. ‘De berichtgevingen achteraf waren allemaal heel positief, de politie was fier. Wat ze er niet bij hebben verteld is dat er ook onschuldige burgers werden opgepakt. Burgers die van niets wisten en die gedurende een hele tijd als terreurverdachten werden behandeld.’

Geweerschoten
De man, waarvan de politie dacht dat hij tot de figuranten behoorde, werkt voor een bedrijf in de buurt van het Sportpaleis langs de Antwerpse Ring. Hij en zijn werkgever waren niet op de hoogte van de oefening en keken vreemd op toen zij vorige week woensdagavond ineens geweerschoten hoorden en zagen hoe mensen werden geëvacueerd. Onverwachts werden zij omsingeld en onder schot gehouden door negen leden van de anti-terreureenheid. Zij werden in de stromende regen naar de grond geduwd en geboeid. Er werd niet verteld waarom zij werden gearresteerd. De Belgische collega van Jabarkhel mocht gaan, maar hij zelf moest mee naar het bureau. Pas daar werd verteld dat het om een oefening ging, maar Jabarkhel moest geboeid op een bankje blijven zitten. Pas veel later gaven agenten toe dat er een vergissing was gemaakt en kon Jabarkhel vertrekken, zonder verontschuldigingen overigens. Pas na lang aandringen mocht hij klacht indienen, maar daarbij voelde hij zich niet serieus genomen. Daarom besloot hij zijn verhaal via Facebook in de openbaarheid te brengen. Daarop reageerde de Antwerpse politie wel. Er werd toegegeven dat er een fout was gemaakt tijdens de oefening en dat de politie en het parket onderzoek zullen doen naar de toedracht. Ook zijn formele verontschuldigingen in het vooruitzicht gesteld.

Gedeeld

Geef een reactie