Gezamelijke oplossing van Axis Communications en Nedap verbetert veiligheid in detailhandel

Voorkomen van diefstal is en blijft één van de belangrijkste uitdagingen binnen de detailhandel. Veel ondernemers kiezen daarom voor technische ondersteuning zoals camerabeveiliging of EAS (elektronische artikelbeveiliging). Op de EuroCIS in Düsseldorf lieten Axis Communications en Nedap Retail een geïntegreerde oplossing voor dit probleem zien.
De voordelen voor de winkelier: een aanzienlijke verbetering van het veiligheidsnetwerk, tijdsbesparing bij de forensische analyse en een vermindering van de derving dankzij alarmen in realtime en visuele verificatie, zo zeggen beide fabrikanten.
Voor de detailhandel zijn voorraadverschillen een enorm probleem. De schade bedraagt 3,9 miljard euro volgens een actueel verslag van het EHI Retail Institute uit Keulen. Meer dan 50 procent daarvan is toe te schrijven aan diefstal. Een onderzoek van Axis Communications en EHI naar videobewaking in de detailhandel toont aan dat intussen een groot deel van de veiligheidssystemen op IP gebaseerd is en dat veel ondernemers nog verdere investeringen op dat vlak plannen. Eén van de voordelen van IP-systemen is dat je ze eenvoudig in een netwerk met elkaar kunt verbinden, waardoor ze een complete oplossing vormen.

Samenwerking tussen Axis Communications en Nedap Retail
Axis Communications, marktleider op het gebied van IP-video, en Nedap Retail, een toonaangevend bedrijf dat gespecialiseerd is in oplossingen voor artikelbeveiliging en voorraadbeheer voor de retailsector, focussen allebei op IP-oplossingen en standaarden. Dat bood de perfecte basis voor een samenwerking, aldus beide bedrijven.
De gemeenschappelijke oplossing is gebaseerd op de elektronische artikelbeveiliging (EAS) van Nedap en de camera’s van Axis en de videomanagementsoftware (VMS) AXIS Camera Station. Met de combinatie van de EAS-oplossing !Sense, de netwerkcamera en de software roepen retailers met enkele klikken informatie en beeldmateriaal op van eventuele incidenten. RF/RFID-EAS-alarmen worden in het VMS opgetekend, waarbij de AXIS Camera Station software ook zelfstandig alarmen en livebeelden kan genereren. Daarvoor heeft Nedap Retail een applicatie ontwikkelt die direct in de camera’s van Axis draait en de alarmen van !Sense verwerkt. Die aanpak bespaart tijd en beperkt het goederenverlies. Aangezien de applicaties rechtstreeks in de camera ingebouwd zijn, dalen ook de hardware- en installatiekosten. Bovendien verloopt de integratie en het gebruik bij de retailer veel gemakkelijker.

Voorbeeld: Iemand probeert een product te ontvreemden via een weinig gebruikte uitgang. Dankzij de elektronische artikelbeveiliging treden de RFID-antennes in werking en wordt alarm geslagen. Op hetzelfde moment levert de VMS onmiddellijk het beeld van de camera die zich bij de uitgang bevindt en op die manier kan de vermoedelijke dief worden geïdentificeerd.

“Intelligente en vooral met elkaar verbonden veiligheidsoplossingen zijn de toekomst voor retailers. De samenwerking tussen Axis Communications en Nedap is een belangrijke stap in de begeleiding van retailers die hun veiligheidsniveau willen verhogen en de derving willen terugdringen. Wij zijn erg blij met de samenwerking met Nedap en kijken uit naar talrijke spannende projecten”, vertelt Ralph Siegfried, Business Development Manager Retail bij Axis Communications.
Hilbert Dijkstra, productmanager bij Nedap Retail voegt toe: “De !Sense-oplossing is ontwikkeld om intelligente artikelbeveiliging gemakkelijk te integreren met andere oplossingen. In Axis hebben wij een partner gevonden die ook is overtuigd van de voordelen van geïntegreerde systemen. Onze beide bedrijven werken op basis van standaards en IP-integraties, en daarom is onze oplossing zeer schaalbaar en makkelijk te installeren.”

Gedeeld

Geef een reactie