Gezichtsherkenning maakt snelle opmars door

In steeds meer gebouwen wordt gezichtsherkenning ingezet voor het verlenen van toegang. Daarover rapporteerde BNR. Er zijn weliswaar veel wettelijke beperkingen, maar onder de bevolking neemt de acceptatie van biometrie snel toe.

BNR sprak onder andere met Daan van Beusekom, business development manager bij BoonEdam. Volgens hem is gezichtsherkenning allang niet meer iets dat alleen in high-security wordt toegepast. Het bedrijf telt al tientallen klanten die er gebruik van maken voor alledaagse identificatie. CCO Edwin Hek van 20face merkt op dat gezichtsherkenning veel breder toegepast kan worden. Zo kan je in Moskou nu je gezicht als abonnement voor de metro gebruiken. In Nederland zal het echter nog wel even duren, voordat de acceptatie zo ver is. Gezichtsherkenning wordt inmiddels wel op Schiphol beproefd, voor wie zonder gedoe van de ingang naar het vliegtuig wil lopen.

Bezwaren
Ook Compo ziet een sterk toenemende vraag, waarbij snelheid en gemak de motivatie vormen. Bijvoorbeeld bij festivals, waar dan aan de hand van een gezichtsscan is vast te stellen of iemand entree heeft betaald en een coronatoegangsbewijs heeftRosa Wevers. Al bij 25 festivals is het systeem ingezet. Het is wettelijk toegestaan, als gebruikers toestemming geven en er een niet biometrisch alternatief wordt aangeboden. Raymond Veldhuis, hoogleraar Biometrie en Patroonherkenning aan de Universiteit Twente, wijst op het belang van strenge regelgeving. Het is volgens hem niet de bedoeling dat gezichtsherkenning zomaar voor opsporing wordt ingezet. Rosa Wevers doet promotieonderzoek naar surveillancetechnieken. Zij vindt het zorgelijk dat gezichtsherkenning op steeds meer plekken wordt geïmplementeerd omdat de techniek nog niet volmaakt is. Zo zouden de systemen moeite hebben met donkere mensen, waardoor die meer kans lopen om ten onrechte als ‘verdachte’ te worden herkend.

Gedeeld

Geef een antwoord