GGZ-klinieken eisen in kort geding meer veiligheidsbudget

Een aantal klinieken die gevaarlijke patiënten behandelen, eist vandaag in de rechtbank van Den Haag meer geld van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Met het huidige budget is het volgens hen niet mogelijk de zorg te bieden, die nodig is om de samenleving voldoende veiligheid te bieden.

Een van de eisende partijen is de beruchte kliniek Fivoor uit Den Dolder, waar de moordenaar van Anne Faber verbleef. Het kort geding is door in totaal acht instellingen aangespannen, waaronder De Forensische Zorgspecialisten, Reinier van Arkel en stichting GGNet. De organisaties eisen hogere vergoedingen dan het ministerie biedt omdat volgens hen de kosten van de zorg zijn toegenomen, waardoor met het huidige budget de kwaliteit van de behandelingen te veel onder druk is komen te staan. Fivoor zegt het onbegrijpelijk te vinden dat een sector die een belangrijke en bewezen bijdrage levert aan de veiligheid in de samenleving op deze wijze onder druk komt te staan.

Fouten
Het gevolg van de verslechterde kwaliteit werd duidelijk toen de Onderzoeksraad voor Veiligheid vorig jaar een vernietigend rapport uitbracht over de fouten die waren gemaakt in de kliniek in Den Dolder, met de dood van de 25-jarige studente Anne Faber tot gevolg. Men had bijvoorbeeld niet onderzocht hoe gevaarlijk de moordenaar Micheal P. was, waardoor deze veel meer vrijheden kreeg dan verantwoord was. De instelling geeft toe dat er meer tragische voorvallen zijn geweest. Men wil graag verbeteringen doorvoeren, maar daarvoor ontbreekt het aan geld.

Gedeeld

Geef een antwoord