Golf van diefstallen van dure gps-systemen uit tractoren

In juni werden dertig gps-systemen uit landbouwvoertuigen gestolen. Het gaat hier om installaties van soms tienduizenden euro’s, die bijvoorbeeld bijhouden waar nog gezaaid moet worden. Om de sterke stijging van het aantal diefstallen in te dammen, werkt de politie nu samen met Europol.

De politie gaat er vanuit dat de gestolen apparaten niet voor de binnenlandse markt zijn bedoeld. Daarom wordt via Europol nu samengewerkt met buitenlandse politiekorpsen. Al sinds 2018 is een toename te zien van het aantal diefstallen van de gespecialiseerde apparatuur. Maar niet eerder zijn er zoveel gestolen als in juni. Reden genoeg om te veronderstellen dat hier een internationale criminele organisatie achter zit.

Mobiele bendes
Vooral in Flevoland zijn boeren vaak de dupe. Volgens de politie komt dat omdat daar veel relatief grote en afgelegen boerderijen zijn, waar bij één bezoek meerdere apparaten gestolen kunnen worden. Maar ook in andere provincies en landen zijn de agrarische gps-systemen populair bij het dievengilde. De verdenkingen gaan uit naar gespecialiseerde mobiele bendes. Via Europol probeert de politie daar nu grip op te krijgen. Niet eenvoudig, omdat de bendes vaak van samenstelling wisselen en het zelden duidelijk is wie aan de leiding staat. De recherche beschikt weliswaar over dna, voet- en vingerafdrukken van daders, maar weet niet van wie deze zijn. Via Europol kan gekeken worden of deze gegevens in bestanden van buitenlandse politiekorpsen voorkomen.

Beveiliging nodig
De politie adviseert de boeren de dure gps-systemen na gebruik van de voertuigen af te halen en veilig op te bergen. Ook wordt gevraagd op te letten of er geen vreemden op het erf komen of in de buurt rond rijden. Volgens de politie doen de bendeleden vaak eerst een voorverkenning, waarbij zij veelal gebruik maken van huurauto’s met een Nederlands kenteken. Verder wordt boeren aangeraden camera’s op en rond het erf te laten installeren en te zorgen voor goede verlichting met bewegingsmelders. Beveiliging is echter niet vanzelfsprekend in de agrarische sector, waar men niet graag geld uitgeeft aan iets dat niet direct bijdraagt aan de winst. Het toenemende gebruik van hoogwaardige technologie maakt het echter wel noodzakelijk. Een gps kost al snel zo’n 20.000 euro en daar komen de kosten voor het nauwkeurig inregelen nog bij.

Deel dit artikel via: