Google-producten onveilig geacht voor school en overheid

Google Workspace is een populaire toepassing die samenwerking in onder andere het onderwijs mogelijk maakt. Maar volgens de onderwijsministers Van Engelshoven en Slob kleven  er teveel privacyrisico’s aan het gebruik ervan. Ook het werken met Gmail, Google Classroom en Google Docs wordt afgeraden.

De ministers wijzen erop dat Google zelf kan bepalen wat het met de zogenoemde metadata doet. Het bedrijf kan bijvoorbeeld precies bijhouden wat gebruikers zoal doen met hun computer. Ook kan Google eenzijdig de voorwaarden aanpassen. Gebruikers worden daar wel op geattendeerd, maar nemen zelden de moeite om de vaak meterslange documenten door te lezen. Bovendien betekent het niet akkoord gaan, dat de toepassingen niet langer gebruikt kunnen worden.

Metadata
De PO-Raad, de sectororganisatie voor het primair onderwijs, vindt het onwenselijk dat Google zich als eigenaar van de metadata mag beschouwen. Het bedrijf wil dat onder andere om gepersonaliseerde advertenties te mogen aanbieden. Het kabinet voert overleg met Google en de Europese Commissie om gebruikers meer bescherming te bieden. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens wordt hierbij betrokken. Men wil dat scholen Google Workspace kunnen blijven gebruiken, zonder dat dit ten koste gaat van de privacy.
Rijksambtenaren mogen intussen al geen gebruik meer maken van Google Workspace. Hierover is ook al met Google gesproken, maar het bedrijf heeft volgens het kabinet nog onvoldoende maatregelen getroffen om de privacy van de gebruikers te beschermen. Vergelijkbare toepassingen van Microsoft worden wel veilig geacht. Maar gebruikers hiervan dienen wel enkele maatregelen te nemen.

Gedeeld

Geef een reactie