Beveiliging nieuws

Onze partners

RoSecure

Alarm Meldnet

ADI

ARAS

Uniview

Brivo

GFT

CSL

SOBA

Trigion

Explicate

VEB

ASSA ABLOY

Bydemes

Securitas

MPL

Crown Security Services

Regio Control Veldt

Secusoft

G4S

Masset Solutions

HID

VAIBS

Seagate

DZ Technologies

Nenova

Optex

Unii

Service Centrale Nederland

Alphatronics

NIBHV

Hanwha Vision Europe

Akuvox

Gold-IP

OSEC

BHVcertificaat.online

EAL

Sequrix

Lobeco

Paxton

SmartCell

CDVI

Hikvision

Top Security

SmartSD

Nimo Drone Security

VBN

VVNL

Boon Edam

Seris

2N

Traka ASSA ABLOY

HD Security

SMC Alarmcentrale

De Beveiligingsjurist

Bosch Security Systems

JMB Groep

Centurion

Eagle Eye Networks

Paraat

Connect Security

Eizo

20face

Nimo Dog Security

Ajax Systems

NetworxConnect

Multiwacht

Avigilon Alta

i-Pro

ASIS

PG Security Systems

Oribi ID Solutions

Koninklijke Oosterberg

Kiwa

Genetec

Dero Security Products

Dahua

CardAccess

VideoGuard

Advancis

Milestone

IDIS

Add Secure

Grapperhaus met Kamer in debat over bewapening boa’s

26 mei 2020
Redactie
15:48

Op 8 juni gaat minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid met de Tweede Kamer in debat over het al of niet verstrekken van pepperspray en wapenstokken aan buitengewoon opsporingsambtenaren. Hij is tegen, maar krijgt met steeds meer voorstanders te maken.

Tijdens het dinsdagse vragenuurtje bleek al dat de meningen in de Tweede Kamer sterk verdeeld zijn. Tweede Kamerlid Dilan Yesilgöz van de VVD vindt dat CDA-minister Grapperhaus veel te weinig doet voor boa’s en eist dat er nog voor de zomer pepperspray en wapenstokken aan de uitrusting worden toegevoegd. Zij vertelde nog steeds woedend te zijn over de beelden uit IJmuiden, waarop te zien was hoe boa’s door een grote menigte strandgangers werden aangevallen. Volgens Yesilgöz, woordvoerder politie en justitie binnen de VVD, vindt haar partij dat handhavers de middelen moeten hebben om zich te kunnen verdedigen als ze zich in de openbare ruimte begeven. Wat betreft het incident in IJmuiden eist zij van Grapperhaus dat zowel de daders als de filmende omstanders worden opgepakt en aangepakt.

Politietaken
Ook de SP neemt geen genoegen met de weigering door Grapperhaus. Kamerlid Michiel van Nispen vindt dat als je mensen politietaken geeft, je ze ook de bijbehorende opleiding en uitrusting moet geven. 50Plus ziet liever meer ‘echte politie’ op straat, terwijl GroenLinks meent dat het geweld van de laatste tijd vooral te maken heeft met de hoge boetes die boa’s moeten uitschrijven voor corona-overtredingen. Kamerlid Chris van Dam van het CDA verwees naar de Haarlemmermeer. Daar kregen boa’s een wapenstok na een aantal geweldsincidenten. Toen het vervolgens rustiger werd, moesten de wapenstokken weer worden ingeleverd. “Moeten boa’s wachten tot ze in elkaar getimmerd worden en het onrustig is?”

Discussie
Grapperhaus is voorlopig niet van plan de 24.000 boa’s in Nederland met wapens uit te rusten, tenzij er sprake is van bijzondere omstandigheden. Wel is hij voorstander van goede communicatiemiddelen met de politie en bodycam’s. Toch wijst hij een discussie met de Kamer over het onderwerp niet af. Die gaat 8 juni plaatsvinden. Nodig, volgens de minister, want als je wil dat het geweldsmonopolie niet langer bij de politie en de krijgsmacht ligt, is een fundamentele discussie nodig. “Laten we niet te hard van stapel lopen.” In de tussentijd kunnen boa’s wat Grapperhaus betreft een wapenstok krijgen als de burgemeester dat nodig acht. Dergelijke verzoeken worden volgens hem doorgaans ingewilligd. In Rotterdam, waar met Pasen enkele handhavers werden mishandeld, is dat overigens niet zo. Grapperhaus beloofde ook de aanvallers in IJmuiden hard aan te zullen pakken, maar een van hen – een 17-jarig meisje – werd dezelfde dag alweer vrijgelaten, terwijl de ander – een 17-jarige jongen – maandag naar huis mocht. Grapperhaus beloofde nog voor Pinksteren een brief naar de burgemeesters te sturen, waarin hij uiteenzet waarvoor boa’s mogen worden ingezet. De bonden beraden zich intussen op hardere acties.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner