Beveiliging nieuws

Onze partners

Milestone

HD Security

ADI

Boon Edam

Seris

Add Secure

Oribi ID Solutions

Sequrix

Hikvision

Paraat

Uniview

Akuvox

Dahua

i-Pro

ASSA ABLOY

Explicate

Advancis

VEB

20face

IDIS

MPL

CardAccess

CSL

Alarm Meldnet

2N

Top Security

Bosch Security Systems

PG Security Systems

Multiwacht

Bydemes

SMC Alarmcentrale

ASIS

DZ Technologies

Koninklijke Oosterberg

OSEC

VAIBS

Nimo Dog Security

VBN

NetworxConnect

De Beveiligingsjurist

GFT

Gold-IP

Masset Solutions

RoSecure

JMB Groep

ARAS

Regio Control Veldt

Eizo

EAL

SmartCell

Alphatronics

Securitas

SOBA

Centurion

Optex

Hanwha Vision Europe

Nimo Drone Security

Seagate

Dero Security Products

Kiwa

Brivo

Service Centrale Nederland

NIBHV

Traka ASSA ABLOY

Eagle Eye Networks

Avigilon Alta

Ajax Systems

Secusoft

Unii

Trigion

Lobeco

VVNL

VideoGuard

CDVI

Nenova

SmartSD

Paxton

Connect Security

G4S

Crown Security Services

Genetec

BHVcertificaat.online

HID

Griffith bekritiseert houding vakbonden inzake Schiphol

7 juli 2018
Redactie
08:26

Om druk uit te oefenen op de cao-onderhandelingen hebben FNV en CNV aangekondigd dat beveiligers actie gaan voeren op Schiphol. Onaanvaardbaar, vindt Laetitia Griffith, die als voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche de werkgevers vertegenwoordigt. In De Telegraaf vertelt zij waarom.

De vakbonden gaan ervan uit dat de werkgevers niet bereid zullen zijn om dit jaar de lonen te verhogen. Daarom dreigen zij met acties en stakingen op Schiphol. “Vanwege de zichtbaarheid en de kwestbaarheid”, klaagt Griffith in De Telegraaf. “En dat levert ons land flinke imagoschade op. Als er wordt gestaakt door de beveiligers heeft dat grote gevolgen voor de hardwerkende Nederlander die eindelijk op vakantie wil. Dat is niet eerlijk.” FNV zegt daarop het niet eerlijk te vinden dat de beveiligers dit jaar 0% salarisverhoging krijgen en dat als de werkgevers zo bezorgd zijn over het imago van Nederland en Schiphol zij maar beter op de eisen van de bonden kunnen ingaan.

Onderhandelingsruimte
Griffith bekritiseert de houding van FNV en CNV omdat er nog geen eindbod ligt en er dus nog steeds onderhandelingsruimte is. Zij wil echter niet meegaan in de eis van 3 procent loonsverhoging dit jaar. “De bonden leggen een looneis neer en eisen dat we maar akkoord moeten gaan.”
Het is een traditie dat de cao-onderhandelingen voor particuliere beveiligers moeizaam verlopen. Toch komt het vrijwel nooit tot stakingen. “Wij willen een goede cao”, benadrukt de branchevoorzitter, “met 7,5% loonstijging in een periode van 3,5 jaar. Wij willen verder afspraken maken voor de lange termijn. Zoals over de gevolgen van technische ontwikkelingen in de branche, de roosterproblematiek, zeggenschap over werktijden, de verhouding tussen vast en flex, pensioenen en hoe we er voor kunnen zorgen dat werknemers op een gezonde manier hun pensioenleeftijd halen.” Volgens Griffith hebben de bonden daar geen oren naar.

Buitenspel
Volgens Aletta Bulsink van CNV Vakmensen geldt voor zowel haar bond als FNV dat er bereidheid is om in overleg te treden als de werkgevers instemmen met de eisen in de ultimatums. Aangezien die instemming tot op heden niet kenbaar is gemaakt, is er dus geen sprake van verdere besprekingen. De werkgevers bieden dit jaar 0 procent loonsverhoging. Dit betekent dat beveiligers sinds januari 2017 geen loonsverhoging meer hebben ontvangen. Toen ging het om 2 procent, terwijl in 2016 ook al geen loonsverhoging was doorgevoerd. Nu wordt 2,5 procent per januari 2019, 2 procent in 2020 en 2 procent in 2021 toegezegd, maar de kans bestaat dat daar weer kosten voor verbeteringen in de cao op worden ingehouden. In dat geval gaan de loonverhogingen in 2020 en 2021 mogelijk niet door. Tijdens de laatste onderhandelingen boden werkgevers aan slechts de eerste 0,5 procent van de kostenverhogende maatregelen in 2020 en 2021 voor hun rekening te nemen.
Griffith wijst erop dat de marges van de branche op het moment sterk onder druk staan en dat de bedrijven met een nijpend personeelstekort kampen. Door de prijsconcurrentie blijft er weinig ruimte over om hogere lonen te bieden. Daarom roept de voorzitter opdrachtgevers van de beveiligingsbedrijven op om meer op kwaliteit dan op prijs te gaan selecteren. Anders zullen vooral jongeren voor andere branches gaan kiezen en wordt het probleem alleen nog maar groter.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Suricat

MPL

Seagate

Wordt een partner