GroenLinks pleit voor legalisering van xtc

Om criminelen de wind uit de zeilen te halen wil GroenLinks xtc legaliseren. Productie en verkoop van de stimulerende pilletjes zouden dan onder regie van de overheid moeten plaatsvinden. Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg zegt dat in een interview met de Volkskrant.

Na alcohol en cannabis is xtc de meest gebruikte drug in het uitgaansleven. Omdat het alleen op een illegale wijze te verkrijgen is, verdienen criminelen er kapitalen aan. Bovendien is er geen controle op de kwaliteit, waardoor gebruikers ernstige gezondheidsrisico’s lopen. Mede daarom vindt Buitenweg het onvermijdelijk dat Nederland naast het gebruik van cannabis ook de consumptie van xtc gaat reguleren. Maar ook vanwege de volgens haar beangstigend toenemende macht van criminelen. Verder pleit het Kamerlid voor een ontmoedigingsbeleid, onder andere door actieve voorlichting over de gevolgen van het gebruik van xtc.
Ook burgemeester Paul Depla van Breda (PvdA) ziet liever dat xtc gelegaliseerd wordt. Volgens hem zeggen deskundigen dat de drug minder schadelijk is dan alcohol. Hij wil dat de overheid hard is tegen criminelen en zacht voor gebruikers.

Gedeeld

Geef een reactie