Groninger opgepakt wegens ernstige digitale fraude

Een 21-jarige inwoner van Groningen is aangehouden op verdenking van grootschalige oplichting via sms-fraude. Een van de slachtoffers raakte maar liefst 1,1 miljoen euro kwijt aan de oplichter. Het geld ging op aan luxe producten.

De verdachte hanteerde verschillende methodes. Deze beheerde hij via een soort dashboard op zijn laptop. Hij werkte onder andere via advertenties op marktplaats om slachtoffers naar een van banken nagemaakte websites te leiden. Zo kwam hij aan de informatie die nodig is om rekeningen te kunnen plunderen. Een andere methode was het sturen van sms-jes. Daarin werden slachtoffers geattendeerd op een openstaande schuld, die direct betaald moest worden om erger te voorkomen. Dat kon heel handig via een link in de sms. Ook zo kwamen de slachtoffers op de nagemaakte websites terecht. ‘Een vol arsenaal aan digitale oplichtingsmethoden’, aldus de politie. Bij de aanhouding van de verdachte werden onder andere schoenen aangetroffen met een waarde van bijna 1000 euro.

Diepgaand onderzoek
Met de diefstal van de 1,1 miljoen euro van een ondernemer had de oplichter zijn hand overspeeld. De ondernemer deed aangifte en de politie startte een diepgaand onderzoek. Het bleek dat gestolen geld direct werd doorgesluisd naar de bankrekeningen van niet minder dan 140 geldezels. Dat zijn veelal jongeren die iets willen bijverdienen door hun bankrekening ter beschikking te stellen aan criminelen. Niet slim, want wie betrapt wordt is bij geen bank meer welkom. De politie heeft inmiddels verschillende handlangers opgepakt. De politie deelt foto’s van personen die met camera’s in beeld zijn gebracht bij pinautomaten, terwijl zij het gestolen geld opnamen.

Gedeeld

Geef een reactie