Gronings offensief tegen de onderwereld

Noord-Nederland gaat de nu nog vaak ongrijpbare verwevenheid van boven- en onderwereld krachtiger aan pakken, meldt De Telegraaf. Dit gebeurt vooral door verantwoordelijke instanties, zoals politie, justitie, gemeente en Belastingdienst,  intensief te laten samenwerken.

De samenwerkende instanties zitten personen die verdacht worden van onder andere faillissementsfraude en oplichting op de huid, aldus De Telegraaf. Dat gebeurt onder meer door informatie beter te delen. Er vinden op het moment zo’n vijftien onderzoeken plaats, onder andere naar geldstromen binnen de wietsector. Een dergelijk onderzoek vormde ook de aanleiding voor de inval bij motorclub No Surrender in Emmen.
Ondermijnende criminaliteit
Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen zegt zich zorgen te maken over ’ondermijnende criminaliteit’, die als een wolf in schaapskleren een plekje tracht te krijgen in de gewone samenleving. Hij vindt vooral dat voorkomen moet worden dat crimineel verdiend geld vanuit de onderwereld in normaal ogende activiteiten in de ’bovenwereld’ wordt geïnvesteerd. Zo’n verwevenheid tussen de boven- en onderwereld ondermijnt de samenleving, zegt hij.
Plaatsvervangend hoofdofficier Gert Veurink van het Openbaar Ministerie Noord Nederland zegt over het zogenoemde ’combi-onderzoek’ dat het ingewikkeld is om het onzichtbare helder te maken. “We moeten tegels omkeren om te zien wat er onder zit aan ellende. Veel van wat sommige bedrijven en organisaties doen, is echter ook nog eens legaal en een deel is dan illegaal. Het is dus ingewikkeld, bijvoorbeeld in horeca en vastgoed.”
De samen optrekkende instanties hopen dat alle inspanningen er ook toe leiden dat dienstverleners zoals notarissen, makelaars en banken gaan inzien dat het zeker zin heeft om aangifte te doen als zij iets verdachts meemaken.
Gedeeld

Geef een reactie