Groot personeelstekort bij speciale beveiligingsdienst

De Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB), die politici, diplomaten en beschermde getuigen en bedreigde journalisten moet beveiligen, kampt met een groot personeelstekort. Er zijn minstens 79 nieuwe mensen nodig.

Dat schrijft minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer. Politieke partijen hadden gevraagd om opheldering over de druk op de dienst, nadat in maart de broer van een belangrijke kroongetuige werd vermoord. De minister schrijft dat er ondanks campagnes maar liefst 79 vacatures zijn bij de dienst, die in totaal 392 voltijdsmedewerkers omvat. In 2017 werd de werving van nieuw personeel geïntensiveerd, maar dit blijkt nog onvoldoende om de organisatie op sterkte te krijgen.

Gaten
Momenteel worden geïmproviseerd om alle taken te kunnen verrichten. Dit gebeurt met mensen van andere politiediensten en de Koninklijke Marechaussee. Grapperhaus hoopt op langere termijn gaten te dichten door particuliere beveiligers via een verkorte opleiding te laten instromen. Ook worden de arbeidsvoorwaarden verbeterd om de DKDB aantrekkelijker te maken voor werkzoekenden.

Gedeeld

Geef een reactie