Beveiliging nieuws

Onze partners

Advancis

Secusoft

Optex

SMC Alarmcentrale

Lobeco

VEB

Akuvox

ASIS

Uniview

Connect Security

DZ Technologies

Crown Security Services

Dahua

Trigion

Dero Security Products

Hanwha Vision Europe

Gold-IP

Kiwa

VVNL

Oribi ID Solutions

HD Security

Ajax Systems

Multiwacht

Avigilon Alta

Traka ASSA ABLOY

Eizo

OSEC

PG Security Systems

ARAS

GFT

Paraat

SmartSD

ASSA ABLOY

Boon Edam

Centurion

CDVI

Nimo Drone Security

Koninklijke Oosterberg

Securitas

VAIBS

Nimo Dog Security

Milestone

IDIS

RoSecure

Service Centrale Nederland

SOBA

NIBHV

Unii

EAL

Bydemes

Sequrix

Eagle Eye Networks

Alarm Meldnet

CSL

NetworxConnect

G4S

VBN

BHVcertificaat.online

De Beveiligingsjurist

Bosch Security Systems

Regio Control Veldt

CardAccess

Seagate

Masset Solutions

Brivo

HID

2N

Seris

Top Security

Genetec

VideoGuard

20face

Alphatronics

MPL

SmartCell

Add Secure

JMB Groep

Nenova

Hikvision

Explicate

ADI

Paxton

i-Pro

Grote gevolgen Microsoft-lek voor Nederlandse organisaties

17 maart 2021
Redactie
07:02

De gevolgen van de kwetsbaarheden in Microsoft Exchange Server zijn groot voor Nederlandse organisaties en bedrijven. Het NCSC constateert dat er als gevolg van deze kwetsbaarheden data wordt gestolen, malware wordt geplaatst, achterdeurtjes worden ingebouwd en mailboxen worden aangeboden op de zwarte markt.

Via de Microsoft Exchange server kunnen kwaadwillenden mogelijk ook in andere systemen komen, waarschuwt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Het is volgens dit onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid vrijwel zeker dat de minimaal 1200 servers waarop de update nog niet is uitgevoerd, geïnfecteerd zijn.

Servers blijven kwetsbaar
Hoewel op bijna 90 procent van het totaal aantal Microsoft Exchange-servers in Nederland inmiddels wel een update is gedraaid, blijft een groot aantal servers kwetsbaar. Kwaadwillenden kunnen hier eenvoudig binnendringen doordat vorige week online een Proof of Concept (Poc) is aangetroffen. Hierin staat op welke manier misbruik gemaakt kan worden van de kwetsbaarheden. Kwaadwillenden kunnen dit gebruiken om digitale aanvullen uit te voeren. Organisaties en bedrijven die nog moeten updaten wordt aangeraden dit zo snel mogelijk te doen en te onderzoeken welke schade is aangericht. Als de Exchange Server niet in eigen beheer is, dan wordt aangeraden om contact op te nemen met de IT-dienstverlener.

Blijf monitoren
Ook voor organisaties en bedrijven die de update wel hebben uitgevoerd blijft de dreiging van digitale aanvallen aanwezig. Voordat Microsoft met updates kwam kunnen kwaadwillenden binnengedrongen zijn. Het NCSC adviseert om geregeld te controleren op nieuwe scripts en deze uit te voeren. Ook als er al eerder scans zijn gedaan. Wees voorbereid op het scenario dat kwaadwillenden e-mails hebben buitgemaakt of de mogelijkheid hebben gecreëerd om een ransomware aanval uit te voeren op systemen. Lees meer hierover in een eerder nieuwsbericht en in het laatste NCSC beveiligingsadvies.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Seagate

MPL

Videoguard

Wordt een partner