Grote regionale verschillen in aantal coronaboetes

In de veiligheidsregio Gelderland-Zuid worden aanzienlijk meer coronaboetes uitgeschreven dan in het noorden en oosten van het land. Dat meldt RTL Nieuws op basis van cijfers van het Openbaar Ministerie. Het OM houdt per regio bij hoeveel strafbeschikkingen worden uitgeschreven door agenten en boa’s.

Het gaat om boetes van 390 euro die uitgedeeld worden aan particulieren die zich niet aan de regels in de noodverordening houden. In de Gelderse gemeente Zaltbommel is de kans op zo’n prent het grootst. Tot 13 september stond de teller op 118. Op twee staat Bunschoten en Nijmegen volgt met 660 boetes op de derde plaats. Dat zijn er natuurlijk meer dan in Zaltbommel, maar Nijmegen heeft ook aanzienlijk meer inwoners. Nijmegen en Zaltbommel liggen beide in de veiligheidsregio Gelderland-Zuid.

Samenwerking
De voorzitter van de veiligheidsregio Gelderland-Zuid is de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, die ook voorzitter is van het Landelijke Veiligheidsberaad. De organisatie is verantwoordelijk voor de samenwerking tussen veiligheidsregio’s, onder andere op het gebied van handhaving van de coronamaatregelen. Mogelijk is dat een reden om in de eigen regio extra streng te handhaven.
Niet iedereen staat hier achter. De Leidse hoogleraar staatsrecht Wim Voermans zegt tegenover RTL Nieuws dat het moeilijk te verkroppen is dat je in een bepaalde regio een hogere kans hebt om een boete op te lopen voor vergelijkbaar gedrag. Ook vindt hij het extra vreemd dat de burgemeester vervolgens geen normale politieke verantwoording hoeft af te leggen aan de gemeenteraden of andere volksvertegenwoordigingen. In 24 gemeenten, waaronder Emmen, is nog geen enkele coronaboete opgelegd. De Nederlandse BOA Bond liet eerder al weten voorstander te zijn van een landelijke richtlijn voor handhaving van de noodverordening. Overigens verklaarde de veiligheidsregio Gelderland-Zuid de laatste tijd juist veel minder boetes uit te schrijven, omdat mensen zich veel beter dan voorheen aan de regels houden en de regels versoepeld zijn.

Gedeeld

Geef een reactie