Haagse handhavers krijgen versneld een bodycam

Na een succesvolle proef krijgen de handhavers van de gemeente Den Haag versneld een bodycam. Dat maakt wethouder Hilbert Bredemeijer bekend. Door het dragen van kleine draagbare camera’s op de borst wordt de veiligheid van de handhavers vergroot, denk de gemeente.

De invoering wordt versneld doorgevoerd omdat Bredemeijer ziet dat de laatste maanden steeds meer mensen zich misdragen tegen de handhavers. Hij verwacht dat dit zal verminderen als mensen weten dat ze worden gefilmd. De bodycam staat normaal uit, maar kan door één druk op de knop worden geactiveerd.

Privacy
Vorig jaar is gestart met een proef waarbij zes handhavers een bodycam kregen. De proef is nog niet beëindigd, maar heeft inmiddels wel bewezen dat het dragen van een bodycam zinvol is. Doordat vooral het handhaven van coronamaatregelen tot agressie leidt, is besloten om niet het einde van de proef af te wachten, maar nu al alle handhavers een bodycam te geven.
De bodycam’s nemen om privacyredenen niet continu beeld op. Bij dreigende agressie is het de bedoeling dat de handhaver eerst twee keer waarschuwt en dan pas de camera inschakelt. De beelden worden direct ‘gestreamd’ naar een centrale server, waarop zij 28 dagen worden bewaard. Beelden van strafbare feiten mogen eventueel langer worden bewaard, nadat zij zijn overgedragen aan de politie of het Openbaar Ministerie. De bodycam zelf wist de beelden automatisch, zodra deze succesvol zijn overgedragen.

Gedeeld

Geef een reactie