Beveiliging nieuws

Onze partners

Dahua

Trigion

Nenova

Seagate

SOBA

Masset Solutions

Eizo

Nimo Drone Security

Service Centrale Nederland

ADI

GFT

Koninklijke Oosterberg

VAIBS

Boon Edam

Bosch Security Systems

JMB Groep

2N

Sequrix

NetworxConnect

SmartSD

Milestone

Traka ASSA ABLOY

VideoGuard

Uniview

Nimo Dog Security

RoSecure

De Beveiligingsjurist

Connect Security

G4S

Akuvox

HD Security

CDVI

Kiwa

SMC Alarmcentrale

Eagle Eye Networks

Avigilon Alta

Top Security

Crown Security Services

Hikvision

Lobeco

20face

Paxton

Alphatronics

i-Pro

ASSA ABLOY

Genetec

ARAS

Multiwacht

Explicate

Alarm Meldnet

Dero Security Products

Secusoft

ASIS

Add Secure

DZ Technologies

Brivo

Centurion

Unii

Seris

Hanwha Vision Europe

Gold-IP

Advancis

MPL

VBN

Ajax Systems

CSL

VEB

SmartCell

HID

PG Security Systems

Optex

BHVcertificaat.online

Bydemes

IDIS

NIBHV

CardAccess

OSEC

VVNL

Paraat

EAL

Securitas

Oribi ID Solutions

Regio Control Veldt

Hack Encrochat brengt ook corruptie bij politie aan het licht

15 april 2021
Redactie
06:23

Niet alleen drugssmokkelaars zijn tegen de lamp gelopen nadat de Franse justitie erin geslaagd was de berichtendienst EncroChat te hacken. Uit de miljoenen berichten kwamen ook Nederlandse agenten naar voren, die informatie uit de politiesystemen aan criminelen verkochten. De politie start daarom een nieuwe aanpak tegen corruptie, zo meldt Trouw.

Er komt onder andere een strengere screening. Niet alleen van sollicitanten, maar ook van mensen die al bij de politie werken. De politie is geschrokken van het grote aantal corruptiezaken dat uit de onderschepte EncroChat-berichten boven water kwam. Plaatsvervangend politiechef Paul Entken werkt daarom aan een nieuwe anti-corruptie-aanpak, die nog voor de zomer gereed moet zijn. Deze aanpak is vooral gericht op het voorkomen van corruptie. Bijvoorbeeld door een meldplicht voor medewerkers die in de problemen zitten en daardoor chantabel worden. Ook wordt de politie in de toekomst direct geïnformeerd als een medewerker veroordeeld wordt voor een strafbaar feit. Verder komt er een systeem dat alarmeert als medewerkers opvallend zoekgedrag vertonen in de politiecomputers.

Zeven aanhoudingen
Tot nu toe hebben de EncroChat-berichten geleid tot het aanhouden van minstens zeven agenten op verdenking van corruptie. Tientallen andere signalen worden nog onderzocht door een speciaal Team Aanpak Corruptie van ruim twintig rechercheurs van de Rijksrecherche en Landelijke recherche. Het gaat hier bijvoorbeeld om screenshots van de politiesystemen, waarmee criminelen gewaarschuwd werden dat de politie onderzoek naar hen deed.
Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond zegt tegen Trouw dat agenten soms ook bedreigd worden door de steeds agressievere criminelen. Daarnaast wordt steeds meer gebruik gemaakt van social engineering. Criminelen maken een agent emotioneel afhankelijk om zo aan informatie te komen.

Slecht voorbeeld
Willeke Slingerland, lector Weerbare Democratie aan de Saxion Hogeschool, stelt tegenover Trouw dat ook het slechte voorbeeld dat de top van de politie geeft een rol speelt. Zij doelt op integriteitsschendingen en misbruik van politiegeld voor het organiseren van feestjes in de privésfeer. Dat geeft volgens haar een verkeerd signaal af. Ze pleit daarom voor een cultuurverandering, zodat medewerkers elkaar op gedrag kunnen aanspreken, zonder dat dit meteen intimidatie en bedreiging leidt.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner