Hacker moet slachtoffers ruim 1 miljoen terugbetalen

De 27-jarige Britse hacker Grant West moet van de rechter ruim een miljoen euro terugbetalen aan particulieren en bedrijven die hij heeft gedupeerd. Hij voerde aanvallen uit op meer dan honderd bedrijven, waaronder Groupon, T-Mobile en Uber.

De hacker sloeg toe door phishingmails te versturen naar medewerkers van de betreffende bedrijven. Als deze de bijlagen in de e-mails openden, startte er een programma dat de hacker toegang gaf tot de netwerken van de bedrijven. Zo wist hij honderden persoonsgegevens buit te maken, die hij via het dark web doorverkocht. De kopers konden op hun beurt weer op andere manieren misbruik maken van de gegevens, zoals het doen van aankopen met creditcardgegevens van de slachtoffers. Dat laatste deed de hacker zelf ook. Hij bestelde goederen en ging op vakantie op kosten van zijn slachtoffers.

Bitcoins
De hacker werd twee jaar geleden al opgepakt. Het duurde echter lang om hem veroordeeld te krijgen. Behalve tot het betalen van de schadevergoeding is hij ook veroordeeld tot bijna 11 jaar celstraf. Daar komt nog 4 jaar bij als hij niet meewerkt aan de schadevergoeding. Het gaat namelijk om geld dat in zijn bitcoin-portefeuille is aangetroffen. Die vertegenwoordigde op dat moment nog een waarde van 1,6 miljoen euro, maar is door koerswisselingen nu nog iets meer dan een miljoen euro waard. De aangerichte schade zal vele malen hoger liggen.

Gedeeld

Geef een reactie