Beveiliging nieuws

Onze partners

Regio Control Veldt

Top Security

Ajax Systems

ASSA ABLOY

G4S

DZ Technologies

OSEC

Boon Edam

VAIBS

MPL

Lobeco

Masset Solutions

20face

Alarm Meldnet

Nenova

Securitas

Advancis

Eizo

Milestone

JMB Groep

Unii

CardAccess

Crown Security Services

Hikvision

Nimo Drone Security

BHVcertificaat.online

CDVI

Add Secure

Seagate

VEB

Oribi ID Solutions

SMC Alarmcentrale

SmartCell

Kiwa

EAL

Nimo Dog Security

NIBHV

Seris

VVNL

2N

ASIS

ARAS

Eagle Eye Networks

HID

i-Pro

PG Security Systems

Alphatronics

VBN

CSL

Secusoft

Service Centrale Nederland

Multiwacht

SmartSD

Paraat

Koninklijke Oosterberg

ADI

Brivo

Hanwha Vision Europe

Avigilon Alta

GFT

De Beveiligingsjurist

IDIS

Traka ASSA ABLOY

Bosch Security Systems

Gold-IP

Trigion

Akuvox

Dahua

Bydemes

SOBA

Paxton

Uniview

Dero Security Products

Genetec

NetworxConnect

Centurion

Connect Security

RoSecure

Optex

HD Security

Sequrix

Explicate

VideoGuard

Hackers kunnen verkiezingen manipuleren

30 januari 2017
Redactie
18:27

De stemcomputer is enige jaren geleden weer vervangen door het rode potloot, maar dat biedt volgens deskundigen nog niet de garantie dat de verkiezingen eerlijk zullen verlopen. De stemmen worden namelijk verwerkt op een verouderd computersysteem.

Beveiligingsexperts en een hoogleraar verklaren tegenover RTL Nieuws dat de uitslag van de Nederlandse verkiezingen sinds 2009 op kwetsbare software wordt gebaseerd. Eigenlijk is het hele traject lek. Eerst worden de stemmen met de hand geteld in het stembureau. De resultaten worden vervolgens op een onbeveiligde usb-stick gezet en ingeleverd bij een regiopunt waar een computer alle stemmen optelt. Dit proces wordt twee keer herhaald. Eenmaal voor de twintig kieskringen en uiteindelijk voor het centraal stembureau. Volgens deskundige Rop Gonggrijp is makkelijk met de uitslagen te rommelen. Tien jaar geleden leidde een waarschuwing van hem tot afschaffing van de stemcomputers, omdat deze af te luisteren zouden zijn. Maar de huidige systemen deugen ook niet. Volgens beveiligingsonderzoeker Sijmen Ruwhof zijn deze sterk verouderd en op allerlei punten lek. De gemiddelde iPad is volgens hem beter beveiligd dan het Nederlandse verkiezingssysteem. Hij onderzocht het systeem op verzoek van RTL Nieuws en liet zijn bevindingen testen door beveiligingsonderzoeker Ger Schinkel.

Grootste probleem
Het grootste probleem met het systeem is volgens RTL Nieuws dat er geen eisen worden gesteld aan de computer waarop de software, genaamd Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV), draait. De stembureaus krijgen een cd-rom met de software opgestuurd en mogen het programma op een willekeurige computer installeren. Dus ook op een tien jaar oude laptop met Windows XP. Voor hackers is het kraken van zo’n computer een fluitje van een cent omdat er al jaren geen beveiligingsupdates meer voor uitkomen. Vervolgens kunnen zij stemmen aan een andere politieke partij toewijzen. In de OSV-software zit geen controlemechanisme om manipulatie te detecteren. Intussen wordt deze software al acht jaar gebruikt. Ook voor het Oekraïne-referendum, dat voor de Russen heel interessant moet zijn geweest om te beïnvloeden. De Kiesraad reageert dat naar aanleiding van het RTL Nieuws-onderzoek Fox-IT gevraagd is de verkiezingssoftware door te lichten. Ook zal een steekproefsgewijze controle worden ingevoerd om te controleren of de software betrouwbaar werkt.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner