Hackers stalen ook medische gegevens van HAN-studenten

Bij het grote hack van de hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) zijn vorige maand ook medische gegevens gestolen, meldt RTL Nieuws. Het zou gaan om gegevens van ruim 2000 studenten, waaruit blijkt of deze psychische problemen of een psychische stoornis hebben.

Ook zijn onder andere 407 burgerservicenummers, 183 paspoort-of ID-nummers, 4381 leesbare wachtwoorden en 5194 versleutelde wachtwoorden buitgemaakt. In totaal hebben de hackers ruim 530.000 unieke e-mailadressen gestolen, evenals namen, woonadressen en 06-nummers van (oud-)studenten. Studenten konden deze gegevens delen via het netwerk van de school. Docenten waren dan op de hoogte en konden rekening houden met de problemen van de studenten.

Hacker
Tegen het einde van de zomervakantie wist een hacker – genaamd masterballz – via een zwak beveiligd webformulier binnen te dringen op het netwerk van de school. Persoonsgegevens werden gestolen en het netwerk werd lam gelegd met ransomware. Als de school 4 bitcoins (156.000 euro) zou betalen, zou de hacker de sleutel verstrekken en persoonsgegevens niet openbaar maken. De school weigerde om principiële redenen te betalen. “We betreuren het dat er personen slachtoffer zijn geworden van deze datadiefstal en dat we dit niet hebben kunnen voorkomen”, schrijft Rob Verhofstad, voorzitter van het College van Bestuur van de HAN in een verklaring. “We bieden dan ook onze excuses aan, aan iedereen die op de één of andere manier last ondervindt van dit incident.”

Gedeeld

Geef een antwoord