FBI: Hacker nam besturing van vliegtuig over

Volgens de Amerikaanse autoriteiten heeft een hacker enige tijd geleden toegang gekregen tot systemen waarmee hij het vliegtuig waar hij in zat kon besturen.

twitterBeveiligingsonderzoeker Chris Roberts was in staat om de besturing van een passagiersvliegtuig over te nemen. Roberts nam op 15 april een vlucht van Denver naar Syracuse, via Chicago. Nadat hij was geland werd hij opgewacht door FBI-agenten, die zijn apparatuur in beslag namen. Dat gebeurde doordat hij in een Twitter-bericht had gezegd de systemen van het vliegtuig te kunnen hacken.

Roberts heeft tegenover Wired gezegd dat hij ongeveer 15 keer het in-flight entertainment systeem van een vliegtuig is binnengedrongen. Met behulp van een ethernetkabel, wat standaard logins en wachtwoorden kwam hij daar binnen. Vervolgens was het mogelijk om ook andere systemen van het vliegtuig binnen te dringen.

Naar eigen zeggen heeft Roberts nooit iets dubieus gedaan. Hij zou alleen de datastromen bestudeerd hebben, maar verder niet ingegrepen. Roberts was volgens de FBI echter in staat om het toestel opdracht te geven om hoger te vliegen en korte tijd een andere koers aan te houden. Volgens Roberts heeft de FBI zijn uitspraak over het overnemen van de besturing echter uit zijn verband gerukt.

Luchtvaartmaatschappij United Airlines, die Roberts na het voorval weigerde te vervoeren, beloont mensen die bugs en lekken melden in het vervolg met airmiles. Dit programma heeft echter niets te maken met vliegen of het met beveiligingslekken in de software aan boord van vliegtuigen maar is alleen bedoeld voor het melden van bugs en dergelijken in de apps en websites van het bedrijf. Het is de eerste luchtvaartmaatschappij die een dergelijk programma op heeft gezet. Bedrijven als Google belonen onderzoekers al jaren met een geld voor het vinden van bugs en beveiligingslekken.

Gedeeld

Geef een reactie