Kamerleden kunnen Gemalto-simkaart ruilen

Kamerleden die zich zorgen maken over hun mobiele communicatie kunnen de simkaart van hun toestel laten vervangen.

Dat schrijft de dienst automatisering van de Tweede Kamer dinsdagmiddag aan alle fracties in een interne mail in bezit van ThePostOnline. Kamerleden bellen met een abonnement van Vodafone. Encryptiesleutels van SIM-kaarten die zijn uitgeven bij onder meer mobiele abonnementen van Vodafone zijn door een inbreuk mogelijk in handen gekomen van buitenlandse veiligheidsdiensten.

saimkaartVodafone is zowel voor de Tweede Kamer als de Rijksoverheid de telecomaanbieder en neemt simkaarten af van Gemalto. Vodafone adviseert klanten juist om hun simkaart niet om te ruilen. Volgens het telecombedrijf zijn er meerdere beveiligingsvoorzieningen op de simkaarten. De veiligheidsmaatregelen beperken zich niet tot de SIM-encryptiesleutels van SIM-fabrikanten om ongeautoriseerde toegang te weren.

Volgens minister Plasterk bestaat er geen vermoeden dat er een hack heeft plaatsgevonden. Als ik een vermoeden had dat Nederlandse burgers tegen de wet zouden afgeluisterd, dan zouden we daar natuurlijk actie op ondernemen, zegt hij.

Wil je toch je simkaart vervangen? Geen probleem, dat kan voor 20 euro bij Vodafone.

Gedeeld

Geef een reactie