Halt gaat met CCV jongeren behoeden voor cybercrime

Gemeenten die de Cyber24-escapekoffer afnemen bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) kunnen vanaf nu Halt inhuren om de Cyber24 experience te begeleiden op scholen. Onlangs kregen de eerste Halt-medewerkers hiervoor een training van CCV-adviseurs Mark van Zanten en Bas Goddrie.

“Halt geeft nu al veel voorlichtingen op scholen en werkt landelijk. Het leek ons dus een goede combinatie dat ze ook de Cyber24-experience kunnen begeleiden op scholen”, licht CCV-adviseur Van Zanten toe. Cyber24 is volgens hem een unieke ervaring voor jongeren om digitale criminaliteit tegen te gaan. Het spel begint met een escape(room) ervaring door middel van een escapekoffer. De Cyber24-escapekoffer bestaat uit zes verschillende korte verhaallijnen voor en over jongeren tussen de 12 en 21 jaar. Ze krijgen opdrachten die passen in het online leven waarin zij zich bevinden. Zij ervaren zowel ‘daderschap’ als ‘slachtofferschap’. Na afloop vindt een nagesprek plaats met de jongeren.

Contact via Fraudecafé van CCV
Beleidsadviseur Paulien Lensink van Halt kwam voor het eerst met de Cyber24-escapekoffer in aanraking tijdens een Fraudecafé dat door het CCV werd georganiseerd. “Ik heb gelijk contact gezocht met het CCV, omdat wij een groot bereik hebben onder scholen. Zo ging het balletje rollen.” Lensink kreeg samen met nog een aantal collega’s onlangs een training van het CCV, zodat ze andere collega’s kan leren om de koffer te begeleiden op scholen. “Ik ga zelf niet voor de klas staan, maar zal wel de collega’s trainen.”

Marktplaats
Zelf is de Halt-beleidsmedewerker één keer met cybercrime in aanraking gekomen. “Ik was bijna opgelicht via Marktplaats. Toen ik dreigde met aangifte heb ik na een maand uiteindelijk toch mijn gekochte product gekregen.” In haar omgeving hoorde ze ook verhalen over internetoplichting. “Cybercriminelen hadden gebruikgemaakt van het Facebookprofiel van een van mijn vriendinnen. Hiermee probeerden ze haar vrienden via WhatsApp geld te laten overmaken. Gelukkig zagen de vrienden dat haar taalgebruik anders was dan normaal en trapten ze er niet in.”

Halt werkt landelijk en kan door alle gemeenten in Nederland die Cyber24 koffers aanschaffen worden ingehuurd om dit op scholen te begeleiden. De eerste gemeente die dat doet is Utrechtse Heuvelrug, die 12 februari de eerste koffers overhandigd kreeg op het gemeentehuis in Doorn.

Informatie over Cyber24
Meer weten over Cyber24? Ga naar www.hetccv.nl/cyber24 of neem contact op met het secretariaat Lokale Veiligheid van het CCV, telefoon 030 – 7516799, e-mail lokaleveiligheid@hetccv.nl. Je kunt ook contact opnemen met de relatiemanager van Halt. Op de website van Halt staan de contactgegevens per gebied.

Gedeeld

Geef een reactie