Handhavers IJmuiden opgejaagd en mishandeld

Twee handhavers van de Gemeente IJmuiden werden donderdag van de pier gejaagd en mishandeld, nadat zij jongeren hadden verboden om vanaf de pier in zee te springen. Het was opnieuw duidelijk dat boa’s niet zijn toegerust om taken van de politie over te nemen, terwijl zij wel als zodanig worden ingezet.

De ongeregeldheden begonnen, toen de boa’s een van de jongeren wilden aanhouden, omdat deze geen legitimatiebewijs bij zich had. Er werden klappen uitgedeeld, waarbij één van de handhavers ernstig gezichtsletsel opliep, waarvoor behandeling in het ziekenhuis nodig was. Mede omdat het incident gefilmd werd, wist de politie al snel twee verdachten aan te houden.

Acties
Ruud Kuin, voorzitter van de Nederlandse BOA Bond, zegt laaiend te zijn over wat er gebeurd is. Er moet volgens hem snel iets gebeuren. In Rotterdam zijn boa’s intussen met acties begonnen. Tot en met zaterdag worden er geen boetes uitgedeeld. Mogelijk wordt deze actie verlengd of herhaald, als het stadsbestuur blijft weigeren om de boa’s een wapenstok en pepperspray te geven.
Behalve de burgemeesters vindt ook Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, het geen goed idee om boa’s op dit moment met geweldsmiddelen uit te rusten. In IJmuiden hadden zij tegen de enorme overmacht weinig kunnen uitrichten en was de kans groot dat zij met hun eigen wapens waren mishandeld. In Rotterdam is nu voorgesteld dat de portofoonnetwerken van boa’s en politie worden gekoppeld, zodat in geval van escalerende situaties sneller back-up van agenten is op te roepen. De bonden vinden dit echter niet voldoende en denken niet op die manier mishandeling is te voorkomen.

Gedeeld

2 thoughts on “Handhavers IJmuiden opgejaagd en mishandeld”

 1. Allereerst natuurlijk had dit nooit mogen geburen maar …….
  Persoonlijk denk ik dat het voor de 80 procent ligt aan de boa;s zelf
  Laat deze boa;s nu eerst eens een goede cursus volgen .
  De menselijke benadering en conflict beheersing
  Daarnaast als zij dit gedaan hebben en hiervoor met een ruim voldoende geslaagd zijn een cursus zelfverdediging voor beveiligers
  Ik denk persoonlijk dat je hiermee al een hele stap vooruit bent
  Dan tot slot zeker niet beveiligen met wapenstok pepperspray en of handboeien dat is vragen om moeilijkheden zolang zij hier niet mee overweg kunnen

  1. Beste Rene
   Ook voor het hanteren wapenstok, pepperspray en handboeien zijn (IBT)trainingen. En om BOA’S deze wapens niet te geven omdat dan de kans bestaat dat ze met hun eigen wapens mishandeld kunnen worden is grote kul en een heel zwak argument van dhr Bruls. Als dat zo is kan de politieagent ook alles wel inleveren. Die lopen net zoveel of nog meer risico tijdens hun dienst. Als het om respect en waardering naar het personeel gaat is de overheid veruit de slechtste werkgever die je maar kunt voorstellen.

Geef een antwoord