Handhaving in openbaar vervoer wordt strenger

Naar verwachting gaan de komende tijd weer meer mensen met het openbaar vervoer. Om te voorkomen dat hierdoor meer besmettingen met het coronavirus gaan plaatsvinden, zal strenger worden gehandhaafd. Dat vertelt voorzitter Pedro Peters van openbaarvervoerkoepel OV-NL.

Wie in het openbaar vervoer geen mondkapje draagt, loopt de komende tijd meer kans op een boete. Boa’s gaan namelijk intensiever controleren nu het drukker lijkt te worden in het openbaar vervoer. Na het uitbreken van het coronavirus luidde het advies van de overheid om het openbaar vervoer alleen nog te gebruiken voor noodzakelijke reizen. Het gevolg waren vrijwel lege treinen, bussen en trams. Maandag is daarom een campagne gestart om de reiziger weer terug te halen. Naar verwachting zal zo rond december 80 procent van de oorspronkelijke reizigers in het openbaar vervoer zijn teruggekeerd.

Mondkapjes
De toenemende drukte heeft vanzelfsprekend tot gevolg dat het risico op coronabesmetting toeneemt. Mondkapjes zijn verplicht onderweg, maar bieden weinig bescherming. Ze voorkomen hooguit dat virusdeeltjes tijdens het hoesten of niezen verspreid worden. Dat risico blijft, omdat niet iedereen bereid is een mondkapje te dragen. Ook zijn er reizigers die het kapje niet over de neus dragen. Boa’s hebben nu opdracht gekregen om daar strenger op te letten. Dat gebeurt inmiddels ook. Tot eind juli waren er nog maar duizend boetes in totaal uitgedeeld. Inmiddels worden er zo’n 200 boetes per week uitgeschreven. Dat gebeurt vooral tijdens de weekenden, als jongeren op pad gaan.

Gedeeld

Geef een antwoord