Harbers afgetreden wegens cijfers asielcriminaliteit

Staatssecretaris Harbers van Justitie & Veiligheid is afgetreden vanwege de geflatteerde rapportages over door asielzoekers gepleegde criminaliteit. Hij heeft niet zelf fouten gemaakt, maar het is wel onder zijn verantwoordelijkheid gebeurd.

Het gaat om cijfers over ernstige misdaden die asielzoekers zouden hebben gepleegd. Harbers wilde vandaag nog in debat met de Tweede Kamer en vertelde dan zijn conclusies te zullen trekken. Hij ging er al van uit dat hij zou moeten opstappen. De cijfers over misdrijven waarvan asielzoekers worden verdacht, werden vorige week gepresenteerd. Daarbij werden ernstige feiten als moord en verkrachting onder het kopje ‘overige’ geplaatst. Volgens critici was dat gedaan om deze belangrijke cijfers weg te moffelen.

Top 10
Volgens Harbers was op het ministerie al gewaarschuwd om niet met een top-10 te werken, zodat het zou lijken alsof vooral kleine overlast een probleem vormt. Dan zouden zware delicten, zoals moord, op de achtergrond raken. De goede raad van verschillende ambtenaren van J&V werd echter in de wind geslagen. Harbers vertelde zich dat bijzonder aan te trekken en dat hij daarom verantwoording wilde afleggen aan de Tweede Kamer, ook als dat het einde van zijn carrière als bewindsman zou betekenen. Ook wilde hij volledige openheid geven over de criminaliteitscijfers onder asielzoekers omdat dat volgens de staatssecretaris de enige manier is om draagvlak te houden voor het asielbeleid van het kabinet.

Gedeeld

Geef een reactie