Beveiliging nieuws

Onze partners

Securitas

Milestone

Explicate

Dahua

ADI

Bydemes

Koninklijke Oosterberg

Seris

Uniview

Paraat

Crown Security Services

Add Secure

ASIS

Bosch Security Systems

De Beveiligingsjurist

2N

20face

Secusoft

Oribi ID Solutions

Sequrix

Connect Security

Ajax Systems

Seagate

Dero Security Products

Unii

PG Security Systems

DZ Technologies

Top Security

OSEC

RoSecure

i-Pro

CDVI

Avigilon Alta

Paxton

Gold-IP

Regio Control Veldt

Hikvision

VideoGuard

Alarm Meldnet

Genetec

SMC Alarmcentrale

Nimo Dog Security

Alphatronics

EAL

Nimo Drone Security

Service Centrale Nederland

VAIBS

ARAS

BHVcertificaat.online

Akuvox

Brivo

NetworxConnect

Nenova

HID

Kiwa

Multiwacht

Lobeco

Masset Solutions

HD Security

NIBHV

CSL

Eagle Eye Networks

Traka ASSA ABLOY

ASSA ABLOY

JMB Groep

G4S

MPL

SmartSD

IDIS

VVNL

Centurion

CardAccess

Optex

Advancis

GFT

VEB

VBN

Eizo

SOBA

Hanwha Vision Europe

Trigion

SmartCell

Hardere aanpak jihadisme op sociale media

18 januari 2017
Redactie
06:28

De politie gaat de online verspreiding van moslimfundamentalisme steviger aanpakken, meldt Computable. Een speciaal team van de Landelijke Eenheid krijgt als hoofdtaak om jihadpropaganda op openbare sociale media te bestrijden. Het team gaat op zoek naar dergelijke content en vraagt internetbedrijven deze te verwijderen.

De Nederlandse Internet Referral Unit (NL IRU) gaat onder andere nauw samenwerken met een Europees IRU-team van Europol. Maar ook met externe partijen zal worden samengewerkt. De nieuwe eenheid is opgericht als onderdeel van het Actieprogramma Integrale Aanpak Jihadisme van de Nederlandse regering.
Aan de start van NL IRU is een proefperiode vooraf gegaan. Die begon in maart met een team van vijf operationeel specialisten.

Methode
“De aanpak die de NL IRU hanteert is gebaseerd op de methode Notice and Take Action (NTA). Dit houdt in identificeren, duiden en melden van bepaalde content aan internetbedrijven, met het oog op verwijdering. Tot de werkwijze behoort ook het afstemmen van meldingen en het delen van content met relevante partners binnen en buiten de politie, waaronder de EU IRU van Europol. Beide IRU’s vullen elkaar aan, waarbij het Nederlandse team zich meer specifiek richt op content die het publiek in ons land beoogt te bereiken”, verklaart de politie.

Strafbare feiten
Samen met het Openbaar Ministerie heeft de politie een kader vastgesteld, waarin de bescherming van de vrijheid van meningsuiting wordt afgewogen tegen de noodzaak van verwijdering. Zo wordt alleen content verwijderd die bedoeld is voor opruiing en of voor het werven van mensen voor gewapende strijd.
Naast NL IRU worden tien cyberteams actief. Een voor elke politie-eenheid. Hiervoor worden honderd specialisten aangetrokken die zich gaan bezighouden met bestrijding van internetcriminaliteit in het algemeen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

MPL

Wordt een partner