Het CCV verlengt de overgangsregeling voor VRKI 2.0

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) heeft te horen gekregen dat tot eind vorig jaar nog voornamelijk gebruik gemaakt is van de VRKI 2017, omdat er in de VRKI 2.0 versie 2018 toch nog wat fouten stonden. Deze overgangsregeling wordt nu verlengd.

De gecorrigeerde versie VRKI 2.0-2019 werd op 18 december gepubliceerd. Fouten en onduidelijkheden waren daarin verholpen. Het bleef de bedoeling dat vanaf 1 januari 2019 bouwkundige en elektronische beveiligers met deze versie aan de slag zouden gaan om het inbraakrisico van woningen en bedrijfsgebouwen te bepalen en bijpassende beveiligingsmaatregelen kiezen.
Om de overgang naar de VRKI 2.0 versie 2019 soepel te laten verlopen is besloten dat tot 1 april 2019 nog gebruik gemaakt mag worden van zowel de VRKI 2017 als de VRKI 2.0 versie 2018. Vanaf 1 april 2019 mag alleen nog de VRKI 2.0 versie 2019 worden gebruikt.

Winstpunten
De aangebrachte wijzigingen zorgen voor de nodige winstpunten vertelt Tanja Stoops, adviseur Keurmerken van het CCV: “Behalve werkbare VRKI-matrixen, kent VRKI 2.0 nu ook een verbetering en vooral versimpeling van het intakedocument. Daarnaast is het intakedocument losgekoppeld van het Programma van Eisen (PvE). EL1 in klasse 1 bedrijven is ingevoerd en het AT-niveau in klasse 2 is verlaagd van AT3 naar AT2, zoals het vroeger was. Bovendien is de VRKI qua BK-maatregelen aangepast aan de beveiligingsfilosofie.”

Effectiviteit

Niet alleen in algemene zin zijn er winsten behaald, ook op het niveau van woningen en gebouwen is kritisch gekeken naar de effectiviteit. Zo is er bij woningen sprake van inbraakpreventie (daders buiten houden) en buitbescherming (CO- en ME-maatregelen) en gelden de BK-maatregelen in alle gevallen voor de hele schil, omdat het inbraakpreventie is.
Bij bedrijven wordt gesproken over diefstalpreventie (buitbescherming) en bedrijfscontinuïteit (dus signalering, CO- en ME-maatregelen). De BK-maatregelen gelden niet voor de hele schil, maar wel voor díe wanden waarachter goederen H en ZH liggen. Bovendien is er alle gevallen sprake van CO- en ME-maatregelen.

Deel dit artikel via: