Beveiliging nieuws

Onze partners

Unii

Paxton

Masset Solutions

VVNL

Eagle Eye Networks

Advancis

Add Secure

Explicate

Seagate

i-Pro

Ajax Systems

G4S

Bosch Security Systems

Hikvision

Dero Security Products

Regio Control Veldt

Bydemes

Brivo

VBN

20face

SmartSD

GFT

ASSA ABLOY

Centurion

CardAccess

EAL

Crown Security Services

Connect Security

DZ Technologies

Sequrix

Service Centrale Nederland

ARAS

NetworxConnect

VAIBS

Seris

PG Security Systems

Alphatronics

IDIS

VideoGuard

Koninklijke Oosterberg

OSEC

Paraat

Eizo

Secusoft

Nimo Drone Security

Nenova

NIBHV

HD Security

SMC Alarmcentrale

Optex

Kiwa

BHVcertificaat.online

HID

ASIS

Milestone

Multiwacht

RoSecure

Oribi ID Solutions

Traka ASSA ABLOY

ADI

De Beveiligingsjurist

Alarm Meldnet

Uniview

2N

MPL

CSL

SmartCell

CDVI

Dahua

Nimo Dog Security

Hanwha Vision Europe

Avigilon Alta

Gold-IP

Genetec

JMB Groep

Top Security

Securitas

SOBA

Trigion

Lobeco

Akuvox

VEB

Het werk van de particuliere beveiliger verandert ingrijpend

21 november 2018
Redactie
13:40

De maatschappij verandert en het beveiligingswerk verandert onvermijdelijk mee. Dat was de boodschap tijdens de branchemiddag, die dinsdag gehouden werd in Soesterberg. Een van de sprekers was Ellie Lust, die duidelijk maakte dat politie- en beveiligingswerk steeds meer verweven zullen raken.

Ron Mense, bij Securitas verantwoordelijk voor de meldkamer, vertelde over de invloed van techniek op het werk van de beveiliger. Techniek wordt volgens hem steeds goedkoper en eenvoudiger toe te passen, waardoor invoering in een steeds hoger tempo verloopt. Gelijktijdig wordt security steeds meer onderdeel van een groter geheel. Een systeem dat bijhoudt of parkeerplaatsen bezet zijn, helpt bij ontruimingsalarm om te bepalen of nog mensen in het gebouw aanwezig zijn. “We hebben steeds meer Big Data en de uitdaging is om daar Smart Data van te maken.” Daarmee is aan de hand van patronen bijvoorbeeld de kans op een incident in te schatten, zodat interventie mogelijk wordt voordat het te laat is.

Integrale veiligheidsbehoefte
Commercieel verandert er volgens Mense ook veel. “Vroeger had je met een facility manager te maken, die techniek en manuren inkocht. Tegenwoordig komen risico’s ook via menselijke en logische poorten een organisatie binnen en zit je als beveiliger ook met de HR- en ICT-manager aan tafel. Je kan niet meer met kleine stukjes van het proces aankomen, want klanten hebben een integrale veiligheidsbehoefte en verwachten dat jij die invult. Met mbo 2 ga je dat niet redden. Wij zoeken steeds vaker mensen die bijvoorbeeld integrale veiligheidskunde hebben gedaan. Medewerkers moeten dit natuurlijk wel willen, maar wij als werkgevers moeten dit ook faciliteren.

Nachtdiensten
Wat ook verandert is dat beveiliging steeds meer een volcontinuproces wordt. Daarover sprak Hennie Havenaar van Syntro. Aan nachtdiensten valt vaak niet te ontkomen, maar hoe rooster je mensen zodanig in dat ze er zo min mogelijk last van krijgen? Dus dat ze minimale fysieke en mentale schade oplopen. Het is volgens Havenaar sowieso niet gezond om de biologische klok in ons lichaam te negeren, maar de schade kan beperkt worden door het lichaam voldoende hersteltijd te gunnen, vooral jongeren onregelmatige diensten te laten draaien en mensen de gelegenheid te geven zich voldoende lang van tevoren voor te bereiden op een onregelmatige dienst.

Positieve en negatieve aspecten
Mat Vergouwen van I-Sec sprak over hoe techniek het werk van beveiligers op een luchthaven vergemakkelijkt, maar ook overbodig kan maken. Het positieve nieuws waren de nieuwe CT-scanners, waardoor handbagage sneller doorzicht kan worden en minder vertraging bij de controle optreedt. Dit zorgt voor minder werkdruk bij beveiligers en minder irritatie bij passagiers. Het negatieve nieuws was dat 170 zogenoemde profilers hun baan verliezen. Door slimme camera’s is het volgens Schiphol zo veilig geworden, dat ondervraging van passagiers op risicovluchten niet langer noodzakelijk wordt gevonden.

Werkelijkheid
Volgens Ellie Lust lijkt het werk van de beveiliger veel op dat van de politie. “Je hebt een uniform aan en je doet het omdat je wilt bijdragen aan de veiligheid door mensen te helpen en boeven te vangen. Dat zijn tenminste de clichés. De werkelijkheid is anders. Je wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de burger die ook nog eens alles filmt en op sociale media zet. Als agent of beveiliger krijg je daarbij altijd het nadeel van de twijfel.”
De voormalige agente liet wat filmpjes zien. Bijvoorbeeld van beveiligers in een voetbalstadion die een toeschouwer in elkaar sloegen, nadat deze het veld was opgerend. Vervolgens liep iedereen het veld op en keerde het publiek zich tegen de beveiligers die moesten rennen voor hun leven.

Heftig
Het gaat ook wel eens anders. Op een tweede filmpje was te zien hoe klanten van Albert Heijn een beveiliger hielpen die werd aangevallen door overlast veroorzakende jongeren. Ook toonde Lust de opnames van de man die bij de NOS was binnengedrongen om zendtijd op het journaal te eisen en die door beveiligers vakkundig aan de praat werd gehouden totdat de politie kwam. “Het is heftig om te zien wat je kan meemaken”, aldus de spreker die tegenwoordig voor een televisieprogramma diensten meedraait met politiekorpsen over de hele wereld, waaronder in zeer gevaarlijke landen. Zij vroeg ook of mensen in de zaal wel eens iets traumatisch hadden meegemaakt. “Wel als buschauffeur”, antwoordde een van de deelnemers. “Dat werd mij te gevaarlijk. Daarom ben ik maar de beveiliging in gegaan.” Lust gaf tips over lichaamshouding tegenover een agressor. “Neem een actieve houding aan, wees duidelijk, stel grenzen en ga niet mee in de emotie van de ander. Geef de ander altijd een keuze. Ga vooral geen discussie aan, want dat is olie op het vuur!”

Bezwaard
Iemand uit de zaal vond de samenwerking met de politie niet echt lekker gaan. “Ik voel mij soms bezwaard als ik er bij een inbraakmelding de politie bijhaal, ze met drie wagens aan komen rijden en er niets aan de hand blijkt te zijn.” Lust: “Wij hechten altijd veel waarde aan meldingen van beveiligers, omdat die goed kunnen inschatten of onze hulp echt nodig is. En als we met drie wagens komen hoef je je niet bezwaard te voelen, want dan betekent dat meestal dat er weinig anders te doen is.”
Een andere beveiliger had meegemaakt dat een aangehouden verdachte direct aangifte tegen hem deed wegens gebruik van geweld. Wat vindt de politie daarvan? Lust: “De politie past hoor en wederhoor toe, maar velt geen oordeel. Dat is aan het OM.”
Komt de politie ook als er geen misdrijf is gepleegd, maar wel een verdachte situatie wordt geconstateerd? “Zeker”, antwoordde Lust. “We doen veel aan preventie. Onder andere met het Donkere Dagen Offensief om mensen te waarschuwen voor inbrekers. Ook wij proberen zoveel mogelijk aan de voorkant van een misdrijf in te grijpen, dus bij verdachte situaties komen we meteen!

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner