Hoge prijs voor vinding tegen zelfdoding in gevangeniscel

BPI Services heeft de Veiligheid Innovatie Competitie 2017 gewonnen. Hun 3Detect-instrument kan geautomatiseerd waarnemen waar en hoe een gedetineerde zich beweegt in een cel. Doel: terugdringen zelfdoding en zelfmutilatie binnen de gevangenismuren. De winnaar ontvangt 200 duizend euro.

Hoe kunnen we met technologie meer uit onze zintuigen halen? Daarover ging de Veiligheid Innovatie Competitie 2017 met als thema ‘Technologie dichterbij’. Winnaar was BPI Services, dat met sensoren het waarnemingsvermogen van gevangenispersoneel wil vergroten om zo zelfdoding en zelfmutilatie in de cel terug te dringen. Het te ontwikkelen 3Detect instrument kan automatisch waarnemen waar de gedetineerde zich begeeft in de cel en hoe er bewogen wordt. Bij risicovol gedrag, slaat het systeem alarm. 3Detect zet de beelden die het ontvangt automatisch om in een 3D skelet-analyse. Hierdoor blijft de privacy gewaarborgd.

Voorkomen dat de bom ontploft
Een andere finalist was PrintAgora. Dit bedrijf kwam met kleding waarin antennes zijn verwerkt waardoor geïmproviseerde bommen niet tot ontploffing kunnen komen. De antennes worden gebruikt voor radio jammers die de hoogfrequente golflengte van geïmproviseerde bommen verstoren. De kleding is bestemd voor militairen, politieagenten en explosievenexperts.

Radarsysteem monitort vitale functies
Radarchips in het plafond om de hartslag en de ademhalingsfrequentie te monitoren. Dat was de inzending van Recornect, die zich richt op gesloten instellingen waarbij het noodzakelijk is de bewoners regelmatig te controleren om incidenten, mogelijk met dodelijke afloop, te voorkomen. Met het voorgestelde radarsysteem wordt personeel efficiënter ingezet en de privacy van de bewoners beter gewaarborgd.

Borstband die waarschuwt voor overbelasting
Een comfortabele borstband die een dreigende overbelasting door stress ontdekt, waardoor de drager van de band, een daadwerkelijke overbelasting kan voorkomen. Volgens de indiener van het project, Neiding, heeft onderzoek herhaaldelijk laten zien dat mensen onder (te) hoge stress, risico’s en kansen verkeerd inschatten. De borstband is bestemd voor alle veiligheidsmensen die onder stress werken.

Een slachtoffer-status zintuig voor hulpverleners
In crisissituaties, zoveel mogelijk levens redden. Offroad Apps & Things wil een ‘slachtoffer-status’ zintuig ontwikkelen voor alle hulpdiensten. Medische informatie, verkregen door op het slachtoffer aangebrachte health-sensoren, wordt via speciale software (Rescue 101) en een robuust ad-hoc netwerk, gedeeld met iedere hulpverlener.

De competitie
De competitie is een initiatief van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, Ministerie van Defensie, de politie en de Koninklijke Marechaussee. De winnaar werd vrijdag 1 december bekend gemaakt in het Militair Museum in Soesterberg.

 

Gedeeld

Geef een reactie