Honderden gestolen fietsen terug dankzij één gps-tracker

Dankzij een 64-jarige vrouw uit Zeist die bij haar rijwielhandel de diefstal van haar gloednieuwe e-bike meldde, konden de Belgische en Nederlandse politie de diefstal van honderden fietsen oplossen. Dankzij een ingebouwde GPS-tracker was te zien dat de fiets naar België werd gebracht. Direct werd de politie ingeseind, zo schrijft het AD.

Ditmaal was de politie er op tijd bij en konden direct drie verdachten worden aangehouden. Het bedrijf Tracefy is er blij mee. Dankzij haar systeem konden honderden gestolen fietsen worden opgespoord. Oprichter Niels Penning startte het bedrijf in 2015, toen hij nog aan de TU Delft studeerde. De software was bedoeld voor dure fietsen van Cortina en Gazelle en andere fietsen met een prijskaartje boven de 2000 euro. Kopers van zo’n fiets kunnen hun fiets via een app traceren of een abonnement afsluiten bij G4S, dat bij diefstal de fiets volgt en opspoort, eventueel met behulp van de politie.

Professionele bende
De vrouw uit Zeist had zo’n abonnement (nog) niet, maar de rijwielhandelaar nam direct contact op met Tracefy en daar kon men de fiets traceren. Pennings schatte in dat het om een professionele bende ging en gaf dat door aan de politie, die de Belgische collega’s een arrestatieteam liet inzetten. Helaas gebeurt dat niet altijd op tijd. Pennings ziet ook e-bikes met zijn GPS-tracker in Oost-Europa rondrijden. Die zijn praktisch niet meer terug te halen. De oprichter van Tracefy zegt dat inmiddels zo’n honderd gestolen fietsen dankzij zijn systeem zijn teruggevonden. Misschien meer, als de eigenaren er zelf achteraan zijn gegaan. Maar hij kent ook verhalen dat die daarbij met messen werden bedreigd. Daarom adviseert hij de opsporing aan professionals over te laten.

Gedeeld

Geef een antwoord