Honderden leerlingen wegens wapenbezit geschorst

Het afgelopen schooljaar is 350 keer een leerling van een middelbare school gestuurd wegens wapenbezit. Dat meldt RTL Nieuws op basis van cijfers van de Inspectie van het Onderwijs. Een ongekende stijging, aldus de Stichting School en Veiligheid.

In een paar jaar tijd is het aantal scholieren dat betrapt wordt met messen of zelfs vuurwapens verdubbeld. Wapens worden bovendien steeds vaker gebruikt. De stijging is opmerkelijk aangezien de meeste scholen vanwege corona in de onderzoeksperiode tijdelijk gesloten zijn geweest. De meeste scholen zwijgen liever over het onderwerp, maar het het Tabor College d’Ampte in Hoorn geeft tegenover RTL Nieuws wel toe dat de afgelopen jaren verschillende leerlingen zijn geschorst wegens wapenbezit. En bij scholenkoepel iHub werd zelfs een leerling met een doorgeladen vuurwapen betrapt. Die had het voorzien op een leerling op wiens hoofd een prijs was gezet.

Vicieuze cirkel
De wapens dienen dus niet alleen als statussymbool. Ze worden ook gebruikt. Dit schooljaar zijn al vier leerlingen gestoken op hun middelbare school. Het gaat om een landelijke ontwikkeling, waarvoor de Inspectie van het Onderwijs extra maatregelen wil doorvoeren. Ze willen vooral de argumenten om wapens te dragen ontkrachten. Sommige leerlingen hebben een mes bij zich omdat het stoer staat en ze zich willen conformeren aan de heersende ‘straatcultuur’. Anderen vinden het noodzakelijk om zich te kunnen verdedigen. Die vicieuze cirkel moet doorbroken worden, vindt de Inspectie. Anders blijft het dragen van wapens verder toenemen.

Basisscholen
Opmerkelijk is dat zelfs in het basisonderwijs meer leerlingen worden betrapt met wapens. In totaal werden het afgelopen schooljaar om die reden vijftien basisschoolleerlingen geschorst of verwijderd. De overheid wil het fenomeen aanpakken met het Landelijk Actieplan Wapens & Jongeren. Daarin wordt ook een landelijk messenverbod aangekondigd. Veel winkeliers hebben intussen zelf al een verkoopverbod ingevoerd, zodat jongeren er geen messen meer kunnen aanschaffen. Schooldirecteur Stef Macke van het Tabor College d’Ampte vindt dit allemaal echter nog niet ver genoeg gaan. Hij vindt dat je moet ingrijpen voordat een wapen de school binnenkomt. Ook vertrouwt hij meer op de inzet van jongerenwerk, die het privéleven van de jongeren in verband brengt met het schoolleven. Daar moet volgens hem meer op worden ingezet.

Deel dit artikel via: